Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio spomenik u New Yorku

Nikolić o Tesli: 'Nije bio ni Srbin, ni Amerikanac, već građanin svijeta!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je u New Yorku, u povodu 70. obljetnice smrti Nikole Tesle, otkrio spomenik tome hrvatskom znanstveniku čiji su pronalasci promijenili svijet znanosti i tehnike.

Nikolić je na svečanosti na Long Islandu, gdje je svojedobno bio jedan od Teslinih laboratorija, izjavio da je Tesla podario čovječanstvu 'novu filozofiju življenja, novo shvaćanje ljudskih mogućnosti, novi razvoj društava, država, čitavog svijeta'.

'Koliko god da je osvijetlio planet, toliko je iznutra osvijetlio i svakog čovjeka ponaosob', istaknuo je Nikolić i napomenuo da je Tesa bio i 'sociološki fenomen, izvan svog i našeg vremena', jer je 'mogao, a nije postao srebroljuba'. Prema njegovim riječima, Tesline ideje bile su veće od njegova doba.

>> Stručnjaci: Hrvatska nema promišljen odnos prema Tesli

Tesla, koji je prema Nikolićevim riječima 'rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac', postao 'povijesni čvor koji vezuje sudbine i prijateljstvo dviju država i naroda'.

'Tesla je ipak na početku i kraju zadužio cijelo čovječanstvo: i Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin, ni Amerikanac, već građanin svijeta', prenijeli su srbijanski mediji Nikolićeve riječi.

Spomenik je djelo srbijanskog kipara Nikole Koke Jankovića. Na postolju spomenika, uz ime Nikole Tesle te mjesta i godine rođenja i smrti, napisano je na engleskom jeziku: 'Srbin i Amerikanac'.

Nikola Tesla rođen je 1856. u Smiljanu u Lici, školovao se u nekoliko europskih gradova, a vrhunac svoga znastvenog rada ostvario je u Americi, gdje je i umro 1943. godine. Jedan često citiran detalj iz Teslina životopisa govori da je istaknuo kako se ponosi 'svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom'. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki misterij Priča koja ledi krv u žilama: U podrumu pronašli kostur tinejdžerice zamotan u tepih, 20 godina kasnije otkriveni strašni detalji Tomislav Zigmanov, predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Vučić objavio Žigmanov ponovno dobio mandat u resoru srbijanske vlade: "Potvrda o mojem predanom radu"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene