Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabrana tankera preko luke

Srbija ostaje bez ruske nafte koja stiže preko JANAF-a: Sankcije stigle u susjedstvo

Nafta - 1
Nafta - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Iz srpskog Ministarstva rudarstva i energetike potvrdili su da se Naftna industrija Srbije (NIS) neće moći opskrbljivati ruskom sirovom naftom iz Jadranskog naftovoda (JANAF) nakon novog paketa sankcija Europske unije.

Srbija nije jedina europska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija, prenosi N1, ali dodaju da čine sve kako bi osigurali sigurnu opskrbu.

"Novi paket sankcija zabranjuje isporuku ruske sirove nafte preko bilo koje luke, morem, a NIS se opskrbljuje sirovom naftom koja se tankerima doprema u luku Omišalj (u Hrvatskoj)", navode u srpskom Ministarstvu. 

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić sankcije zabranjuju letove Otkazuje se posjet Lavrova Srbiji? Aleksandar Vučić će se u ponedjeljak navečer obratiti javnosti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna želi bolje odnose Vučić prisegnuo za drugi mandat, u govoru spomenuo i Hrvatsku: "Imamo više financija i snage nego prije..."

"To znači da ne postoji mogućnost isporuke više ruske sirove nafte u Rafineriju Pančevo, ali bi NIS mogao uvoziti sve druge vrste sirove nafte osim ruske jer je u prethodnom razdoblju već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja", dodaje se.  

U sljedećem razdoblju, osim rješavanja pitanja opskrbe, radit će se na povećanju zaliha sirove nafte, što bi "uz stabilne rezerve naftnih derivata pružilo dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu", doznaje se iz srpskog Ministarstva rudarstva i energetike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene