Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija i RS ne surađuju s haaškim tribunalom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Fausto Pocar upozorio je kako Srbija

i Republika Srpska ne surađuju sa sudom te kako je to glavni razlog zbog kojega Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu uhićeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Banja Luka: Jačanje odnosa RS i Srbije Slika nije dostupna Sarajevo: Sastanak predsjednika vladajućih stranaka

'Vlasti Srbije nisu zabilježile nikakav napredak u lociranju, uhićenju i predaji Mladića ICTY-u. To se nije desilo bez obzira na brojna obećanja i niz postavljenih rokova koji su probijeni. Isto tako nikakav napredak nisu napravile ni vlasti republike Srpske kada je u pitanju lociranje Radovana Karadžića', izjavio je Pocar u razgovoru za 'Dnevni avaz'.

Talijanski sudac je upozorio kako će jedino činjenica da su preostali haaški optuženici iza rešetaka biti dostatna za pozitivnu ocjenu o suradnji zemalja regije s Tribunalom.

Pocar je također rekao kako su svi u Haaškom sudu odlučni u tome da on nastavi s radom dokle god se tamo ne bude sudilo Karadžiću i Mladiću.

'Tribunal ne smije zatvoriti vrata dok njih dvojica ne budu
procesuirani. Ako bi se to, slučajno, dogodilo, poruka ali i nasljeđe Tribunala bili bi izopačeni, a međunarodna zajednica ne bi dokazala svoju odlučnost da osudi najteža kršenja zakona', kazao je Pocar dodajući kako ne vidi da netko u ovom trenutku ozbiljno razmišlja o prekidu financiranja rada ICTY-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene