Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarajevo: Sastanak predsjednika vladajućih stranaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici šest političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Bosni i Hercegovini potvrdili su potporu Nikoli Špiriću kao kandidatu za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a istodobno su se suglasili o daljnjim mjerama koje valja poduzeti kako bi se provela ranije dogovorena reforma policije u toj zemlji.

Lideri šest stranaka te Špirić i visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak sastali su se u Laktašima kod Banje Luke kako bi razmatrali dosadašnji tijek provedbe političkog dogovora o normaliziranju stanja u zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Bosni rastu političke tenzije?! 'Odcijepi li se RS, Hrvatska će vojno intervenirati' Slika nije dostupna BiH: Tihić ne odustaje, Bruxelles čeka zakone o reformi policije

Nakon sastanka, predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik novinarima je izjavio da je potvrđena puna potpora Špiriću kao novom premijeru, ali i svim dosadašnjim ministrima u Vijeću ministara koje je u ostavci od 1. studenoga.

Špirića je za premijera ponovno predložila SNSD, a Dodik je kazao kako se od Predsjedništva BiH sada očekuje da što prije i službeno povjeri Špiriću novi mandat za sastav Vijeća ministara kako bi se mogao provesti postupak potvrde nove vlade u državnom parlamentu.

Ranije je najavljeno kako će Predsjedništvo BiH imenovanje kandidata za novog predsjedatelja Vijeća ministara razmatrati 13. prosinca.

Predsjednici vladajućih stranaka u BiH zaključili su kako je potrebno da Vijeće ministara u roku od sedam dana imenuje radnu skupinu koja bi izradila prijedloge zakona nužne za provedbu reforme policije.

Na temelju ranijeg političkog dogovora, BiH treba dobiti nekoliko tijela na državnoj razini koja će osigurati koordinaciju i nadzor nad policijom kao i funkcioniranje specifičnih službi poput forenzičke ili obuku policajaca.

Od značajnijeg preustroja policije uključujući uspostavu novih
policijskih regija koje bi prelazile međuentitetsku granicu odustalo se tijekom ranijih pregovora zbog odlučnog protivljenja iz Republike Srpske čiji su predstavnici odbacili mogućnost ukidanja entitetske policije.

Predsjednici vladajućih stranaka u BiH trebali bi se ponovno sastati u drugoj polovici siječnja i tada otvoriti proces pregovora o ustavnim promjenama u zemlji.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je na sastanku u Laktašima kako njegova stranka predlaže preustroj BiH tako da u njoj budu uspostavljene četiri federalne jedinice. Takav prijedlog Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je na sastanku u ponedjeljak u Mostaru. 

Čović je kazao da je 'zadovoljan' prvim reagiranjima lidera
ostalih političkih stranaka na taj prijedlog. Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić dodao je međutim da za njegovu stranku takav prijedlog nije u cijelosti prihvatljiv.

Vladajuću koaliciju u BiH čine Stranka nezavisnih socijaldemokrata, Stranka demokratske akcije, HDZ BiH, HDZ 1990., Stranka za BiH i Partija demokratskog progresa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene