Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u BiH

Srbi prijete izlaskom iz vlasti BiH budu li nametnute sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici koji su u tijela vlasti Bosne i Hercegovine imenovani kao predstavnici bosanskih Srba napustit će ta mjesta ako visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko donese odluku o poništenju referenduma kojega planiraju provesti vlasti Republike Srpske odnosno o sankcioniranju entitetskih dužnosnika.

List nezavisne novine za koje se smatra da odražava stajališta bliska predsjedniku RS Miloradu Dodiku, navodi kako je planirano da povlačenje srpskih dužnosnika odnosno blokada funkcioniranja središnjih tijela vlasti BiH potraje sve dok je na snazi eventualna odluka o o sankcijama. List sugerira kako bi to značilo da će svoj rad u tijelima vlasti BiH 'zamrznuti' i ključne osobe poput sadašnjeg predsjedatelja.

Pročitajte i ovo Predsjednik Republike Zoran Milanović - 10 Nazvao ga populistom Šef diplomacije BiH žestoko opleo po Milanoviću: "To o njemu više govori nego o bilo kome drugom" Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

>> Inzko za Guardian: BiH je u najtežoj krizi od rata

Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, predsjedatelja Vijeća ministara Nikole Špirića te niza ministara i zastupnika u državnom parlamentu. Vlasti RS su, na temelju odluke entitetskog parlamenta, za lipanj planirale organiziranje referenduma na kojemu bi građani tog entiteta odgovarali na pitanje 'podupiru li nametnute odluke visokog predstavnika s posebice one o Sudu i Tužiteljstvu BiH'.

Referendumu s takvim pitanjem oštro se protive predstavnici međunarodne zajednice u BiH, a planove za njegovo organiziranje izravno je osudila i Europska unija. (HIna)



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene