Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci uvjeravaju

Sporazum s Iranom omogućit će vidljivost vojne nuklearne aktivnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i ostalih pet svjetskih sila bit će u stanju otkriti svaku vojnu mogućnost iranskog nuklearnog programa u deset godina na temelju okvirnog sporazuma postignutog početkom ovog mjeseca, izjavio je u četvrtak američki ministar energetike Ernest Moniz.

Najmanje deset godina "imat ćemo vrlo jednostavnu mogućnost otkrivanja svake vojne aktivnosti povezane s nuklearnim programom kao i odgovarajuće vrijeme za odgovor", rekao je za televizijsku mrežu CNBC Moniz, nuklearni fizičar i američki ministar energetike koji je sudjelovao u pregovorima s Iranom.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Na temelju sporazuma, kojega bi Iran, Sjedinjene Države, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija trebale dovršiti do kraja lipnja, inspektori UN-a trebali bi imali pristup iranskim nuklearnim postrojenjima koje se smatra sumnjivima, rekli su dužnosnici uključeni u pregovore.

Pristup inspektora iranskim vojnim postrojenjima sporno je pitanje i o njemu će se još raspravljati u pregovorima. Hossein Salami, zamjenik zapovjednika moćne iranske Islamske revolucionarne garde, odbio je svaku mogućnost inspekcije vojnih postrojenja kao "nacionalno poniženje", prenijela je iranska državna novinska agencija.

Prema Monizovoj izjavi za CNBC, sporazum če omogućiti svjetskim silama pristup iranskom lancu opskrbe uranijem 25 godina što je "bez presedana". Nadalje, plan će "u biti zauvijek" obvezati Iran na provjere i izvan okvira što ih međunarodni nuklearni inspektori imaju drugdje, rekao je Moniz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene