Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vjerovali su mu

Pastor spašavao djecu, a onda ih seksualno zlostavljao: Osudili "azijskog Schindlera"

Chun Ki-won s djecom
Chun Ki-won s djecom Foto: Profimedia
Pastor Chun Ki-won (37) iz Južne Koreje kojeg su nekoć slavili kao heroja, osuđen je na pet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera koji su prebjegli iz te zemlje.

Javnost je Chun Ki-wona (67) desetljećima gledala kao spasitelja i heroja jer je stotine djece izvukao iz Sjeverne Koreje, a sad je šokirana njegovim zlodjelima. Chun je za svoj humanitarni rad čak bio dobio nadimak "azijski Schindler", a njegove operacije nazivali su "podzemnom željeznicom" za one koji bježe od režima Sjeverne Koreje.

U rujnu je uhićen u Seulu. Policija ga je optužila za zlostavljanje šest sjevernokorejskih tinejdžera, uključujući i prebjege koji su spavali u spavaonicama škole koju je osnovao u sklopu svoje misije Durihana.

Chun je odbacio sve optužbe, ali sud je u srijedu presudio da su dokazi žrtava nepobitni te ga proglasio krivim u pet od šest slučajeva zlostavljanja maloljetnika od kojih su neki pobjegli sami, a drugi sa svojim obiteljima pod vodstvom Chunove misije.

"Žrtve daju dosljedne izjave i uključuju sadržaj koji se ne može navesti bez iskustva iz prve ruke...", rekao je sudac Seung-jeong Kim sa Središnjeg okružnog suda u Seulu, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je pozvan? Građani javljaju da im stižu pozivi za vojnu vježbu, evo o čemu se radi

Sudac je istaknuo da je Chun počinio zločine dok je bio na "položaju apsolutnog utjecaja".

"Azijski Schindler"

Chun je osnovač Durihana, jedne od najistaknutijih južnokorejskih nevladinih organizacija koja pomaže Sjevernokorejcima da pobjegnu kroz Kinu. Tvrdi da je u proteklih 25 godina pomogao više od 1000 Sjevernokorejaca da pobjegnu od totalitarnog režima, zbog čega ga je Pjongjang osobno osudio. Tijekom 2002. u Kini je uhićen tijekom jedne od misija i u zatvoru je proveo sedam mjeseci.

Pročitajte i ovo Nakon pucnjave na slavljeničkoj paradi KC Chiefsa Ranjene 22 osobe Policija otkrila razlog pucnjave u kojoj je ubijena radijska voditeljica: Uhićena dva maloljetnika

Njegov rad pratili su svjetski mediji uključujući CNN, The New York Times i National Geographic. O njemu su pisani članci i snimani dokumentarci, a često su ga uspoređivali s Oskarom Schindlerom, biznismenom koji je spasio više od 1100 Židova tijekom Holokausta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene