Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Baterije su problem

VIDEO Ovaj bi izum mogao spasiti mnoge živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski inženjeri, poznati po izradi najprecizinijih satova, okreću se kardiologiji izradom prototipa srčanog elektrostimulatora (pacemaker) koji neće raditi na baterije već će se koristiti tehnologijom samonavijajućeg ručnog sata.

Elektrostimulatori, koji pomažu u postizanju urednijeg srčanog ritma, spasonosni su za mnoge srčane bolesnike, no baterije su ograničavajući čimbenik jer njihova zamjena iziskuje kiruršku intervenciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Revolucionarni izum Pacemaker kojeg pokreće snaga srca Slika nije dostupna Probuđen iz kome pomoću 'pacemakera' za mozak

Adrian Zurbuchen sa Sveučilišta u Bernu želi tome doskočiti uređajem koji se temelji na automatskom mehaničkom džepnom satu što ga je 1777. izumio švicarski urar Abraham-Louis Perrelet.

Kao što se automatski mehanički sat navija zahvaljujući pokretima zapešća, tako bi i pacemaker trebao proizvoditi struju koristeći se pokretima srčanog mišića, a da bi to bilo moguće, prišiven je izravno na pulsirajuće srce.

Zasad su testiranja provedena na svinjama, izvijestio je u nedjelju Zurbuchen na godišnjem skupu Europskog kardiološkog društva u Barceloni.

Ako imate susjede ovo morate pročitati

Životinjska srca uspješno su bila podešena na redovnih 130 otkucaja u minuti.

'To je bila studija izvedivosti. Pokazali smo da je moguće podesiti srčani ritam koristeći se snagom kucanja samog srca', rekao je Zurbuchen.

Ispitivanja su u ranoj fazi i zasad se ne zna kada će početi testiranja na ljudima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene