Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bine ga Katalonija

Španjolski premijer: Težnje Škotske su krajnje negativne za Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Težnje Škotske da postane neovisna, poput težnji Katalonije, potkapaju europski duh, rekao je u srijedu šef španjolske vlade Mariano Rajoy, dan prije škotskog referenduma.

"Svi u Europi vjeruju da su ti procesi krajnje negativni", rekao je Rajoy zastupnicima i istaknuo gospodarske razloge. "Ti procesi su mine za europski duh, jer je Europa zamišljena da bi integrirala države, a ne da ih podijeli", dodao je.

Pročitajte i ovo Šestero poginulo kada se kamion zaletio u policijsku barikadu U Španjolskoj Užas na autocesti: Kamion se zaletio u policijsku kontrolnu točku, poginulo šestero ljudi Carles Puigdemont (Foto: AFP) Čeka dopuštenje Španjolske Puigdemont se želi vratiti u Španjolsku: "Ostat ću predsjednik regionalne vlade"

Španjolska sa zanimanjem čeka referendum u četvrtak o neovisnosti Škotske dok u jednoj od njezinih najbogatijih regija, Kataloniji, nacionalisti na vlasti žele 9. studenoga organizirati referendum samoodređenja.

FOTO Pogledajte kartu 40 područja u EU koja žele neovisnost!

Za razliku od britanske vlade, španjolska vlada se protivi referendumu, za koji drži da je u suprotnosti s ustavom koji zabranjuje jednoj regiji da sama odlučuje o svojoj budućnosti.

Kako bi izbjegao tu zabranu, katalonski parlament se sprema u petak izglasati zakon koji dozvoljava referendumu i taj bi zakon španjolski ustavni sud trebao proglasiti nezakonitim.

U neugodnom položaju, suočen s javnim mnijenjem u kojem u četiri godine raste separatističko raspoloženje, a njegovi republikanski saveznici su postali prva politička snaga Katalonije na europskim izborima u svibnju, katalonski čelnik Artur Mas je u ponedjeljak spomenuo mogućnost održavanja prijevremenih regionalnih izbora ako se u studenom ne održi referendum.

Rekao je da bi želio "završiti svoj četverogodišnji mandat što će biti moguće jedino ako Kataloniji bude omogućeno izjašnjavanje 9. studenoga uz sve demokratska jamstva".

Europska komisija je više puta upozorila da bi država nastala dijeljenjem s državom članicom automatski izašla iz EU i trebala bi pokrenuti dugi proces pristupa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene