Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograničavanje

Španjolska: Pravo na pobačaj samo u dva točno određena slučaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv novog zakona u Španjolskoj bune se feministice i ljevica. Smatraju da se zemlja vraća 30 godina unatrag i planiraju prosvjede.

Nacrt zakona, predizborno obećanje konzervativnog premijera Mariana Rajoyja iz 2011., kojim se znatno ograničava pobačaj, španjolska vlada je odobrila u petak dok se feministkinje i ljevica bune ističući da on znači "povratak 30 godina unatrag".

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

Ovim tekstom se zapravo poništava zakon iz 2010. koji dopušta pobačaj do 14. tjedna trudnoće i do 22. tjedna u slučaju poremećaja razvoja fetusa i koji je, zajedno s homoseksualnim brakom, bio jedna od glavnih reforma bivše socijalističke vlade.

Polugole ušle u španjolski parlament i prosvjedovale protiv pobačaja!

Novim zakonom se ponovo uvodi sustav iz 1985. koji dopušta pobačaj samo u dvama točno određenim slučajevima: ako je ugrožen život i fizičko ili psihičko zdravlje žene i ako je trudnoća rezultat kaznenog djela protiv slobode i dostojanstva žene, rekao je ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardon nakon sjednice vlade.

U slučaju da je bila žrtva silovanja, žena mora prethodno podnijeti tužbu. Da bi se malformacija fetusa mogla navesti kao razlog za pobačaj potrebno je izvješće dvaju liječnika, dodaje ministar.

Usto se za malodobnice traži roditeljski pristanak.

"Ovakav zakon potiče pobačaje u nesigurnim uvjetima"

Feminističke udruge i ljevica već su najavili prosvjede usprkos božićnim blagdanima, svjesni da će nacrt najvjerojatnije proći u parlamentu gdje Narodna stranka (desnica na vlasti) ima apsolutnu većinu nakon izbora održanih u studenome 2011.

Papa oštro osudio pobačaj: 'Svako nerođeno dijete, koje je nepravedno pobačeno, ima lik Gospodina'

"Restriktivni zakoni ni u kojem slučaju ne smanjuju broj pobačaja. Oni samo potiču žene koje nemaju financijskih sredstava da obavljaju pobačaj u nesigurnim uvjetima, izlažući život opasnosti", ističe udruga Liječnici svijeta.

Protivnici pobačaja čestitali su pak vladi što je "napokon odlučila" održati "obećanje s kojim je prekomjerno kasnila" i što je "stala u kraj pošasti pobačaja", po priopćenju udruge Pravo na život.

U Španjolskoj je 2011. zabilježeno 118.359 pobačaja a 2010. 113.031. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene