Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udari vjetra od 117 km/h

VIDEO/FOTO Pogledajte rekordne količine snijega na španjolskim otocima: Odron napravio rupu od osam metara

Snijeg u Španjolskoj - 3
Snijeg u Španjolskoj - 3 Afp
Aktualno Galerija Snijeg u Španjolskoj - 3 Snijeg u Španjolskoj - 3 Foto: Afp Snijeg u Španjolskoj - 2 Snijeg u Španjolskoj - 2 Foto: Afp +0 Snijeg u Španjolskoj - 1 Galerija 1/3 >>
Oluja Julieta u ovaj tjedan hara Španjolskom donoseći sa sobom velike količine snijega na sredozemno otočje Baleare, udare vjetra i temperaturu od -16 Celzijevih stupnjeva u središte zemlje.

Baleari, otoci nasuprot istočne obale Pirenejskog poluotoka, poznati po blagoj i ugodnoj klimi zbog koje su postali raj za europske turiste, najteže su pogođeni nevremenom, napose najveći otok Mallorca.

"Na nekim mjestima na sjeveru Mallorce palo je više od metra snijega u posljednja 24 sata na visini iznad 800 metara", rekao je glasnogovornik državne meteorološke agencije AEMET-a Ruben del Campo te dodao da je riječ o "nesvakidašnjoj" količini snijega.

Mallorcu je pogodio i jak vjetar čiji udari dosežu 117 km/h, izvijestio je AEMET, kao i obilna kiša, a tamošnja glasila pišu da je na mnogim mjestima palo više od 100 litara na četvorni metar.

Kiša je vjerojatno uzrok nekoliko odrona u Palmi de Mallorci, upravnom središtu otoka, a najveći je iza sebe ostavio rupu promjera osam metara i dubine četiri metra na gradskoj prometnici.

Pročitajte i ovo Zapeli u snijegu nakon što su ignorirali zabranu - 6 Kolaps na autocesti "To je kao da na raskrižju prođete kroz crveno": Neodgovorni vozači ignorirali upozorenja pa krenuli na put, neki s ljetnim gumama

Snijeg je padao i u San Sebastianu, u Baskiji, na sjeveru zemlje i u Kataloniji, na sjeveroistoku, gdje su povišeni dijelovi Barcelone i priobalna naselja južno od katalonske prijestolnice osvanuli pod snijegom.

"Ovo je najveći snijeg od ožujka 2018." u Barceloni, rekao je Ruben del Campo.

U unutrašnjosti zemlje, glasoviti "trokut hladnoće", područje između Aragona i Castille poznato po oštrim zimama, opravdao je svoj naziv.

U gradu Molini de Aragon, u pokrajini Guadalajara, temperatura je u utorak ujutro pala na 16 stupnjeva ispod ništice, a nešto dalje, u Teruelu (Aragon), bilo je -11, javlja AEMET.

Pročitajte i ovo Normalizacija prometa: Ilustracija - 1 Dva dana kaosa Crveni križ pomaže potrebitima nakon mećave, pogledajte i kakvi su uvjeti na cestama

Campo upozorava da će "meteorološko proljeće" koje nastupa u srijedu 1. ožujka, početi s "temperaturama za pet do deset stupnjeva nižima od prosjeka u najvećem dijelu zemlje".


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene