Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolska policija uhitila čelnika baskijskih separatista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska policija uhitila je čelnika zabranjene baskijske separatističke stranke Batasuna zbog poticanja na terorizam, samo tri dana nakon što su pripadnici ETA-e objavili prekid primirja.

Arnaldo Otegi uhićen je u gradu San Sebastian na sjeveru zemlje gdje je trebao održati konferenciju za novinare, nakon što je španjolski Vrhovni sud potvrdio presudu od 15 mjeseci zatvora zbog poticanja ETA-e na terorizam, objavio je dužnosnik Batasune.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Francuska: Uhićeni članovi ETA-e nisu priznali ubojstva Slika nije dostupna Zapatero: ETA opet pogriješila

Njegovo uhićenje uslijedilo je samo tri dana nakon što je ETA
prekinula primirje proglašeno u ožujku prošle godine i najavila da će "na svim frontama" napadati španjolsku vladu u sklopu svoje borbe za neovisnost Baskije.

Otegi je prošle godine osuđen jer se pojavio na prosvjedima 2003. godine kojima je obilježena 25. obljetnica pogibije pripadnika ETA-e.

No, činilo se da neće morati u zatvor sve dok ta teroristička
organizacija sudjeluje u mirovnim pregovorima s vladom koji su počeli u lipnju.

Batasuna je zabranjena zbog veza s ETA-om, no očekivalo se da će sudjelovati u konzultacijama o budućnosti Baskije ako uspiju mirovni pregovori. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene