Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Somalijski pirati oslobodili japanski brod Stella Maris

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalijski pirati oslobodili su u petak japanski brod i njegovu 21-članu posadu nakon što je plaćena otkupnina od dva milijuna dolara, dva mjeseca nakon otmice ispred somalijske obale, objavili su regionalni dužnosnici.

"Japanski brod MV Stella Maris, koji je bio otet 20. srpnja, oslobođen je nakon što su plaćena dva milijuna dolara", rekao je za Reuters doministar poluautonomne somalijske regije Puntland Abdulqadir Yusuf.

Pročitajte i ovo Američka ratna mornarica Naoružavanje hutista Dva američka vojnika mornarice proglašena stradalima: Potraga za njima nije polučila rezultate Ilustracija Traže lokaciju Nestala dva američka mornara dok su bili na zadatku: U tijeku operacija izvlačenja

On je dodao da se pirati još uvijek nalaze na brodu, koji plovi pod panamskom zastavom. "Pirati su još uvijek na brodu jer se boje napada", rekao je Yusuf, dodajući da je nekoliko manjih plovila s kojima bi pirati trebali pobjeći viđeno kako se približava brodu.

Dužnosnik Programa za pomoć pomorcima istočne Afričke Andrew Mwangura rekao je da bi tijekom vikenda trebao biti oslobođen još jedan brod, ali nije rekao druge pojedinosti o tome. 

>>Somalija: Gusari traže osam milijuna dolara za tri broda

Od početka 2008., pirati su oteli više od 300 brodova u vodama oko Somalije učinivši ih najopasnijima na svijetu, a time su i opasno ugrozili plovni put između Europe i Azije.

Ovoga tjedna otet je ukrajinski brod s najmanje 30 tenkova, a među posadom ima i Rusa, dok je Rusija objavila da u regiju šalje ratni brod u borbu protiv pirata.

Program za pomoć pomorcima istočne Afričke objavio je da je ukrajinski brod prevozio tenkove, a novinska agencija Interfax-Ukrajina prenijela da je plovio pod zastavom države Belize i prevozio veliku vojnu pošiljku uključujući oko 30 tenkova T-72.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se oteti brod zove Faina, ali nije spomenulo i vojni teret.

Prema priopćenju Ukrajinci čine 17 od 21 člana posade, dok su ostali iz Rusije i Latvije.

Ruska mornarica objavila je da je 24. rujna s Baltika isplovio vojni brod prema obalama Somalije te najavila da će odsad redovito patrolirati tim područjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene