Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Solana pozvao na mirno i odgovorno ponašanje nakon proglašenja kosovske nezavisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana istaknuo je u nedjelju važnost stabilnosti Kosova i Balkana te pozvao na mirno i odgovorno ponašanje nakon što je kosovska skupština proglasila neovisnost.

"Želim istaknuti da je bitna stabilnost Kosova i cijele balkanske regije. Stoga pozivam sve da djeluju mirno i odgovorno", kaže se u priopćenju Javiera Solane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Visoki predstavnik EU-a izrazio je uvjerenje da će se čelnici Kosova "biti dorasli odgovornosti koju nose u ovom ključnom trenutku", ističe Solana dodajući da je u stalnom kontaktu čelnicima Kosova i cijele regije.

U Bruxellesu će se u nedjelju navečer okupiti politički direktori
ministarstava vanjskih poslova zemalja članica kako bi pripremili tekst zaključaka ili deklaracije o Kosovu. 

Te zaključke ili izjavu trebali bi u ponedjeljak prihvatiti ministri vanjskih poslova, koji se okupljaju na redovitom mjesečnom sastanku. U tom tekstu EU bi trebala istaknuti da "prima na znanje" proglašenje kosovske neovisnosti, dok priznanje nove države spada u nadloženost svake države pojedinačno.

Prema najavama, većina država članica EU-a trebala bi priznati Kosovo odmah ili vrlo brzo nakon proglašenja neovisnosti. Cipar i Rumunjska još su prije najavili da neće priznati neovisnost Kosova, dok Grčka, Španjolska, Slovačka i Bugarska imaju određene rezerve i vjerojatno će im trebati duže vremena da to priznaju.

Odluka o slanju policijske i pravosudne misije EU-a na Kosovo već je donesena i ona bi se mogla početi raspoređivati već sljedeći tjedan. 

Raspoređivanje će trajati 120 dana, a za to vrijeme odgovornost za stanje na Kosovu ostat će na UN-ovoj misiji UNMIK.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene