Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije samo analitičar

'Bio sam uvježban za špijuna, čak sam imao i ime koje nije bilo moje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbjegli američki zviždač Edward Snowden, koji je javnosti razotkrio da su Sjedinjene Države masovno prisluškivale u svijetu, rekao je u intervju za američku televiziju da je bio 'uvježbavan da bude špijun' i da je radio prikriveno za američke vladine agencije u inozemstvu.

U izvacima iz njegova intervjua za 'NBC Nightly News' prikazanima u utorak, Snowden je odbacio tvrdnje njegovih kritičara da je bio tek niskorangirani analitičar.

Pročitajte i ovo Kyril Budanov nalazi se u bolnici Žena šefa ukrajinske tajne službe otrovana teškim metalima: "Sve ukazuje na pokušaj ubojstva" Ilustracija Ronjenje, brza vožnja... Otkriveno što rade kineski turisti: "Oni koji ne budu uhvaćeni vjerojatno će prikupiti nešto korisno"

'Bio sam uvježbavan za špijuna u tradicionalnom smislu te riječi i živio sam i radio prikrivenog identiteta u inozemstvu - prikazujući da radim posao koji nisam radio - čak sam imao i ime koje nije bilo moje'.

Rekao je da je prikriveno radio i za Središnju obavještajnu agenciju (CIA) i za Američku sigurnosnu nacionalnu agenciju (NSA) te objasnio 'Razvio sam izvore i metode kako bih naše informacije i ljude držao na sigurnom u najneprijateljskijem i opasnom okruženju u svijetu'.

SAD: Dogovorena reforma NSA

'Pa kada kritičari kažu da sam niskorangirani sistem-administrator i da nemam pojma o čemu govorim, to je netočno', rekao je.

Nakon što je razotkrio i pustio u javnost gomile bilježaka koje su američke obavještajne agencije prikupljale u svijetu, Snowden je izbjegao u Hong Kong i zatim u Moskvu gdje je lani dobio jednogodišnji azil.

Vjeruje se da je Snowden preuzeo 1,7 milijuna kompjuterskih dokumenata koji su razotkrili da je NSA masovno prisluškivala telefone i prikupljala podatke iz elektronske pošte te druge internetske podatke stotina milijuna Amerikanaca.

Snowden je lani u SAD-u optužen za krađu vladine imovine, za nedopušteno objavljivanje informacija od nacionalne sigurnosti i predaju tajnih dokumenata neovlaštenim osobama.

NBC će cijeli intervju sa Snowdenom prikazati u srijedu navečer. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene