Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobren 'USA Freedom Act'

SAD: Dogovorena reforma NSA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski i republikanski čelnici u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak su se dogovorili o prijedlogu reforme programa telefonskog nadzora američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA), što bi trebalo ubrzati njezino prihvaćanje.

Odbor za obavještajni rad Zastupničkog doma odustao je od svog prijedloga reforme i jednoglasno je odobrio "USA Freedom Act" koji je u srijedu potvrdio konkurentski odbor u ministarstvu pravosuđa, čijoj su inačici dali prednost aktivisti za građanske slobode.

Pročitajte i ovo Burza - 3 VREMENA JE MALO Wall Street pao: Još uvijek nema dogovora o najvišoj granici duga SAD-a Ilustracija U blizini Bijele kuće Tri osobe poginule nakon udara groma: "Drveće nije sigurni zaklon"

Bijela kuća je odmah izrazila potporu inicijativi. "Njihov prijedlog zakona je veoma dobra etapa", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden, "i spremni smo za nastavak razgovora s čelnicima doma".

Nijemci traže saslušanje Snowdena

Rijetkost je da se u Kongresu postigne suglasnost o reformama, a posebno o tako spornim pitanjima kao što je NSA. Tekst za koji se još ne zna kada će biti na dnevnom redu rasprave toga doma, prekinut će NSA-ino sustavno prikupljanje telefonskih metapodataka (broj koji se zove, trajanje, vrijeme poziva) od operatera.

Trenutačno operateri sve metapodatke šalju NSA-i koja ih koristi u slučaju "razumne sumnje", ali bez posebnog naloga vezanog uz neki broj. Taj program je u lipnju 2013. otkrio Edward Snowden što je potaknulo skandal u SAD-u i primoralo Obamu da pristane na reformu.

Senat, čiji se pristanak također traži, počet će zasjedati naljeto a prvo saslušanje je predviđeno u odboru za pravosuđe, najavio je u srijedu njegov predsjednik Patrick Leahy. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene