Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saddam osuđen na smrt vješanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački sud osudio je Saddama Husseina i dva njegova suradnika na smrt vješanjem zbog ratnih zločina počinjenih 1982. godine u Dujailu gdje je ubijeno 148 osoba, a bivši irački čelnik je izricanje presude drščući popratio uzvicima "Bog je velik!". Prije presude preko odvjetnika je poručio Iračanima da se ne svete američkim zavojevaćima i prekinu sektaško nasilje.


Nakon što je pročitana presuda 69-godišnji Saddam je uzviknuo, "Neka živi narod i smrt njegovim neprijateljima. Neka živi naša slavna zemlja i smrt njenim neprijateljima!".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon četiri osude na smrt Pogubljen 'Kemijski Ali' Slika nije dostupna Irak: Vlada ne želi objasniti kako će smaknuti Saddama

U bagdadskoj većinski sunitskoj četvrti Azamiyah odmah su izbili sukobi s policijom u kojima su uporabljene strojnice.

Saddam je prvo odbio zahtjev suca da ustane te su svrgnutog čelnika podigla dva sudska stražara nakon čega je ostao stajati tijekom izricanja presude.

Prije sjednice jedan od Saddamovih odvjetnika, bivši glavni državni odvjetnik SAD-a Ramsey Clark, izbačen je iz sudnice nakon što je sucu predao memorandum u kojem je suđenje nazvao parodijom. Glavni sudac Raouf Abdul-Rahman pokazao je na Clarka i na engleskom rekao, "Izlazite".

Irački Visoki sud je pored Saddama na smrt vješanjem osudio Barzana Ibrahima, njegovog bivšeg šefa obavještajne službe i polubrata, i Awada Hameda al-Bandara, koji je bio na čelu nekadašnjeg iračkog Revolucionarnog suda. Bivši irački dopredsjednik Taha Yassin Ramadan osuđen je na doživotni zatvor zbog ubojstva s predumišljajem.


Saddam Hussein je u nedjelju pozvao Iračane da odbace sektaško nasilje koje razdire njegovu zemlju i da se "ne svete" američkim zavojevačima, rekao je njegov glavni odvjetnik nakon što je bivši irački predsjednik osuđen na smrt.

- Njegova poruka iračkom narodu bila je da "oproste i ne svete se zemljama zavojevačima i njihovim narodima", rekao je al-Dulaimi navodeći Saddamove riječi.

- Predsjednik je također zatražio od svojih zemljaka da se ujedine suočeni sa sektaškim sukobima, dodao je odvjetnik. 

Trojica drugih suoptuženika proglašena su krivim za ubojstvo i mučenja i dosuđene su im zatvorske kazne u trajanju do 15 godina.

Izricanje presuda predstavlja političku i društvenu razdjelnicu za Iračane koji su proživjeli dva desteljeća pod brutalnom vladavinom bivšeg predsjednika. Saddamu i sedmorici suoptuženih sudilo se za val ubojstva šijita iz odmazde u gradu Dujailu 1982. nakon pokušaja atentata na Saddama.

Saddam se suočava s dodatnim optužbama u drugom slučaju zbog navodnog masakra kurdskih civila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene