Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kurdi pripremaju veliku ofenzivu

OBRUČ SE STEŽE Sprema se bitka za oslobođenje grada u kojem se može samo umrijeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S namjerom da oduzmu Raqqu džihadistima, kurdski borci spremaju se na ofenzivu.

Kurdske snage u Siriji pripremaju se na borbu "oslobođenja" sirijskog grada Raqe i stežu obruč oko uporišta skupine Islamska država, rekao je u četvrtak šef sirijskih Kurda Saleh Muslim.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak Slika nije dostupna Na sjeveru zemlje Kurdska ofenziva, uz američke udare, za preuzimanje najveće iračke brane

"Sirijske demokratske snage (FDS), savez kojim dominiraju kurdske milicije, pripremaju se s koalicijom osloboditi Raqu", rekao je Muslim na susretu s novinarima u Parizu.

Ali on je dodao da je potrebno da se arapski stanovici regije Raqe, čiji broj procjenjuje na između 40.000 i 50.000, pridruže kurdskim snagama u oslobođenju grada.

Šef Stranke demokratske unije (PYD) je objasnio da njegove snage trenutačno pokušavaju preuzeti kontrolu nad koridorom od 70 km, koji je jedini pristup teroristima iz Turske.

On je rekao da se borci IS koji su se povukli iz Palmire, kreću prema Aazazu. "Taj koridor između Turske i Raqe se mora zatvoriti uz zračnu podršku koalicije", naglasio je.

Kurdske snage i njihovi saveznici su u posljednjih mjesec dana preuzeli kontrolu nad Shadadijem,, uporištem IS i tako presjekli put opskrbe džihadista prema Mosulu, njhovom uporištu u Iraku.

Zahvaljujući zračnoj podršci koalicije koju predvodi Washington, kurdske snage su prije godinu dana odbile ofenzivu skupine IS na grad Kobane, blizu turske granice, nakon nekoliko mjeseci žestokih borbi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene