Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sjeveru zemlje

Kurdska ofenziva, uz američke udare, za preuzimanje najveće iračke brane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kurdske snage uz podršku američkog zrakoplovstva pokrenule su u subotu ofenzivu kako bi od džihadista preuzele najvažniju iračku branu na sjeveru zemlje gdje su ti isti ekstremisti usmrtili više desetaka seljana jezidske manjine, kako ih se optužuje, objavili su irački i američki vojni izvori.

Pentagon je u subotu navečer potvrdio da su izvršeni zračni udari na položaje boraca Islamske države u blizini Erbila i brane Mosul.

Pročitajte i ovo Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu" Rusi moćnim oružjem otežavaju Ukrajincima na bojišnici rat u Europi Novi problemi za Ukrajinu! Teška je 1,5 tone: "Ona je pakao. Ne mogu svi naši momci to izdržati"

Dok je Irak zahvaćen kaosom od 9. lipnja, početka ofenzive džihadista Islamske države (IS) koje ništa zasad ne može zaustaviti, velike sile pojačale su napore oko prekida financiranja tih ekstremista, naoružavanja Kurda i pružanja pomoći desecima tisuća siromašnih osoba raseljenih zbog nasilja.

Džihadisti koji siju strah u susjednoj Siriji zahvaćenoj građanskim ratom, uspjeli su se domoći većeg dijela iračkog teritorija na sjeveru, zapadu i istoku s obzirom na vojsku u raspadu.

Kurdske snage muče se zaustaviti njihovo napredovanje u pravcu autonomnog područja Kurdistana nakon napada koji je IS pokrenuo početkom kolovoza na sjeveru.

Ubili više od 700 pripadnika jednog plemena, a sudbina njih 1800 još nije poznata

U prvom pokušaju preuzimanja brane u Mosulu, u rukama IS-a od 7. kolovoza, kurdski borci pokrenuli su napad uz podršku američkog zrakoplovstva za nadzor te vitalne infrastrukture, kazao je u nedjelju kurdski vojni dužnosnik.

General Abdel Rahman Korini izjavio je da su kurdski borci uspjeli "preuzeti nadzor s istočne strane brane" usmrtivši nekoliko članova IS-a.

Sa svoje strane, SAD je objavio da je uz pomoć borbenih aviona i bespilotnih letjelica izveo devet udara blizu brane u kojima su uništena ili oštećena četiri oklopna vozila za prijevoz postrojbi, sedam oklopnih vozila, dva transportna vozila Humvee i jedno oklopno.

Brana opskrbljuje vodom i strujom veći dio regije i neophodna je za navodnjavanje prostranih poljoprivrednih površina a džihadistima kontrola nad branom omogućuje i da poplave velike gradove nizvodno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene