Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25. obljetnica pokolja

SAD objavio skandalozne dokumente: 'Smijali su se dok su pucali po prosvjednicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD je objavio povjerljive dokumente povodom 25. obljetnice pokoljan na Tinaanmenu.

Trupe koje su u Peking stigle iz raznih kineskih provincija smijale su se dok su nasumce pucale po prodemokratskim prosvjednicima na Trgu Tiananmen, tvrdnje su iz dokumenta deklasificiranog u utorak povodom 25. obljetnice pokolja.

Pročitajte i ovo Herzoga dočekali prosvjednici na otvaranju muzeja holokausta u Amsterdamu Traže prekid vatre Na otvaranju muzeja izraelskog predsjednika dočekali prosvjednici: Postavili mu putokaz prema Međunarodnom sudu pravde Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

Američki dokumenti pojasnili su kaos i pomutnju koji su preplavili Kinu u noći s 3. na 4. lipnja 1989. godine kada su vlasti odlučile slomiti studentski pokret.

Prošlo je 25 godina od pokolja na Tiananmenu: Tisuće ubijenih i 15.000 ljudi u zatvoru

U izvješću je citiran neimenovani izvor koji je trg promatrao iz hotelske sobe. Za događaj je rekao da je bio brutalan i imao namjeru nanijeti velike gubitke.

'Članovi postrojbe smijali su se i pucali nasumce na bilo koju osobu koju su susreli', rekao je. Policajci u civilu navodno su uoči glavnog sukoba na Tgu izvlačili ljude iz restorana.

No, dio dokumenata pokazuje da su nevedene informacije nedorečene. Američki obavještajac je dan nakon sloma citirao tvrdnju izvora da je umro vrhovni vođa Deng Xiaoping. U stvarnosti, Deng je umro 1997. godine.

Inače, tijekom pokolja na Tiananmenu vojnici su ubili stotine nenaoružanih civila. Prema nekim procjenama brojka se popela na više od tisuću.

Kineska vlada je uoči 25. obljetnice pokolja pokušala 'ugušiti' javno prisjećanje na borbu te je pojačala nadzor, cenzuru i pritvaranje aktivista.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene