Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Austrijski ultradesničar:

'Postoje jake indicije da je Natascha Kampusch otmičaru rodila dijete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mi tražimo od nadležnog Odbora parlamenta da istraži otvorena pitanja u slučaju Priklopil', rekla je zastupnica ultradesničarske Slobodarske stranke (FPÖ) u austrijskom Parlamentu Dagmar Belakowitsch-Jenewein na konferenciji za novinare, održanoj zajedno s čelnikom stranke Heinz-Christianom Stracheom u Beču.

44-godišnji Wolfgang Priklopil oteo je danas 23-godišnju Nataschu Kampusch 1998. godine kao 10-godišnju djevojčicu na putu do škole u Beču. Kampusch je iz zatočeništva uspjela pobjeći tek u kolovozu 2006. godine, nakon čega se je Priklopil ubio, bacivši se pod vlak. Strache je oštro napao domaće pravosuđe, zbog brojnih učinjenih propusta u 'slučaju Kampusch', zatraživši obnovu istražnog postupka. Jedan od njih je, kako je istako, da pravosuđe nije saslušalo bitne svjedoke te nije uzelo potrebne DNA uzorke za analizu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što će saznati? Slučaj Kampusch ponovno na razmatranju Slika nije dostupna Otežava joj se svakodnevica Kampusch: 'Ne znam koliko ću dugo to moći izdržati'

'Slučaj smrdi po svim ćoškovima i krajevima' dodao je, posebice napomenuvši kako je 'teorija da Nataschin otmičar Wolfgang Priklopil nije imao pomagača u osnovi netočna' konstatirajući da je istraga protiv Priklopilovog najboljeg prijatelja Ernsta H. 'prerano okončana'.

>> Natascha Kampusch osnovala tvrtku

FPÖ tvrdi da postoji vjerodostojan iskaz svjedokinje s mjesta događaja, tada dvanaest godišnje djevojčice, koja je vidjela dva muškarca u automobilu kojim je oteta Natascha, no da njenom iskazu istražitelji nisu poklonili gotovo nikakvu pozornost. Predstavnici slobodnjaka su prosvjedovali što je Državno tužiteljstvo prošli tjedan zaključilo 'slučaj Kampusch' te su novinarima rekli kako su posjedu novih saznanja koja ukazuju na slijedeće indicije:

Za Strachea je vjerojatno, da postoji mogućnost da je Kampusch u podrumskoj ćeliji otmičareve kuće u Strasshofu u Donjoj Austriji, rodila dijete. 'Postoje jake indicije za to', rekao je, kao primjerice kovrča kose i knjiga o njegovanju dojenčeta koji su pronađeni u podrumu kuće. 'Što je s tim djetetom? Ako živi, postavlja se pitanje: Kod koga je?', rekla je Belakowitsch-Jenewein na pressici, dodavši kako su pri pretraživanju vrta Priklopilove kuće posebno dresirani psi za pronalaženje leševa također čudno ponašali.

'Navodno je to bilo trulo drvo', rekla je zastupnica FPÖ-a, ironično kometirajući izvješće istražitelja. Strache je istakao da su se u vezi sa slučajem Kampusch dogodili 'nevjerojatni propusti', 'laži' i 'prikrivanja'. Napomenuo je kako je također sumnjivo da je pred sam kraj istrage u lipnju 2010. godine šef kriminalističkog tima, nadležnog za taj slučaj, iznenadno počinio samoubojstvo.

'Mnogo pitanja bez odgovora'

Zatim je pobrojao još neka, kako je ustvrdio, za FPÖ 'otvorena pitanja': zašto su istražitelji izvijestili samo o pronađenom sefu s gotovinskim čekovima i izvodima s dva žiro računa u Priklopilovoj kući, a ne i o vrijednosnim papirima koje je navodno također posjedovao te zašto je u Priklopilovoj kući 2006. godine, nakon Nataschinog bijega nađen 'pravi kaos' kad je poznato da je otmičar bio više nego pedantan i uredan, kao i zašto nije uzeta za DNA analizu papirnata maramica nađena u košu za smeće jedne od tri jednokrevetnih soba tik uz otmičarevu spavaću sobu?

Mnogo pitanja bez odgovora, konstatirali su FPÖ-ovci napomenuvši kako ih austrijski parlament mora bezrezervno rasvijetliti kako bi otklonio sjenu koja je pala na domaće pravosuđe, čiji nadležni organi također nisu istražili zašto je Priklopil u travnju 1998. godine, samo mjesec dana nakon Nataschine otmice, zatražio novu putovnicu. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene