Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski tisak: Argumenti Ljubljane protiv ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve slovenske političke stranke protiv su primjene ZERP-a na članice Europske unije, a kako tvrdi slovenski tisak tome se protivi i EU, ali je spremna pomoći da dođe do dogovora involviranih država.

"Europska komisija više je puta Hrvatskoj savjetovala da ne primijeni ZERP jednostrano nego da rješenje nađe u dogovoru s ostalim upletenim državama", izjavila je za ljubljanski "Dnevnik" glasnogovornica Ollija Rehna, Krisztina Nagy, dodavši da je Europska komisija i dalje spremna pomagati da dođe do rješenja. List je izjavu objavio u današnjem izdanju. Nagy je na pitanje kako će Komisija djelovati u slučaju da Hrvatska sa 1. siječnja iduće godine primijeni ZERP na članice EU-a rekla da ne komentira hipotetska pitanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europska komisija o ZERP-u na jesen Slika nije dostupna Slovenija opovrgla da s Hrvatskom razgovara o ZERP-u

"Dnevnik" navodi i izjavu glasnogovornika slovenskog MVP-a Gregora Šuca, koji je pojasnio poziciju Slovenije da je proglašenje ZERP-a jednostrano iako je sličan pojas proglasila i Italija, dok je Slovenija, doduše kao reakciju na hrvatski ZERP, kako je protumačila, proglasila svoj jadranski ekološki pojas i svoj epikontinentalni pojas u Jadranu.

Šuc je rekao da je proglašenje pojaseva u moru suvereno pravo država prema UNCLOS-u (UN-ovoj konvenciji o pravu mora), ali uz neka ograničenja.

Ako se radi o zatvorenom ili poluzatvorenom moru kakvo je Jadransko more, onda je za proglašenje morskih pojaseva potrebna suradnja sa susjednim državama koje se nalaze uz to more, kako bi one mogle ostvarivati svoja prava, a okvir za te razgovore je Europska unija, rekao je "Dnevniku" glasnogovornik slovenskog MVP-a.

Pozivajući se na izjave neimenovanih diplomatskih stručnjaka, isti list navodi da je Slovenija pogriješila kad je pristala da 2004. godine trilateralni dogovor o neprimjeni ZERP-a na članice EU-a u Bruxellesu potpišu državni tajnici u ministarstvima vanjskih poslova Italije, Hrvatske i Slovenije. Riječ je o tzv. zapisniku koji su potpisali državni tajnici, no mnogo više obveza donosio bi da su ga potpisali barem ministri vanjskih poslova ili premijeri, navodi list, podsjećajući da je riječ o dokumentu na koji se Slovenija poziva, tumačeći da je riječ o dogovoru u okviru EU-a koji sada Hrvatska primjenom ZERP-a na članice Europske unije namjerava prekršiti.

Slovenski mediji navode da je stranka Liberalnih demokrata (LDS), oporbena stranka koju vodi Katarina Kresal, premijeru Janezu Janši predložila da u vezi primjene hrvatskog ZERP-a sazove sastanak stranačke parlamentarne koordinacije, svojevrsni forum u kojemu se formiraju pozicije prema otvorenim pitanjima s Hrvatskom na nacionalnoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene