Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski mediji o iznenađujućim rezultatima izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati prvog kruga četvrtih slovenskih predsjedničkih izbora donijeli su više iznenađenja, u prvom redu vrlo tijesnu prednost favoriziranog Alojza Peterlea u odnosu na Danila Tuerka, Mitju Gasparija i Zmagu Jelinčiča, te očekivano slab rezultata ostalih triju kandidata, pišu slovenski mediji.

Vrlo mali broj glasova koje su dobili Elena Pečarič, Darko Krajnc i Monika Piberl bio očekivan, jer su nastupali bez potrebne političke infrastrukture, odnosno potpore stranaka, dominantna je ocjena koju dan nakon izbora donose slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija: Počinju sučeljvanja Peterlea i Tuerka Slika nije dostupna Slovenija: Tuerk vodi, Peterle gubi

'Čini se da je u finišu kampanje najviše izgubio upravo Peterle', navodi ljubljansko 'Delo', vodeći slovenski list, koji ocjenjuje da su rezultati 'iznenađujuće tijesni', no da je već sada jasno da će se u drugom krugu za pobjedu i položaj predsjednika ogledati Peterle i Tuerk. 'Delo' dodaje da se pokazalo kako se Peterleu nije isplatila kampanja u kojoj se pokušao svidjeti biračima desnice i ljevice.

List se ne upušta u prognoze ima li u drugom krugu izbora, koji će se održati 11. studenoga, više šansi Peterle, kojega podržavaju stranke u vladi premijera Janeza Janše, ili kandidat oko kojega će se okupiti ljevica. 'Delo' navodi da odluka državnog izbornog povjerenstva o načinu glasovanja u inozemstvu 'nije bila najbolje promišljena' i sada izaziva mnogo sumnji u 'korektnost izbora u inozemstvu'.

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik', politički bliži strankama lijevog centra, u velikom naslovu na prvoj stranici ističe da je na izborima Peterle 'izgubio i pobijedio', odnosno da je broj njegovih glasova jedna vrsta Pirove pobjede za desnicu, dok je Tuerk 'za dlaku', po sadašnjim rezultatima, ispred Gasparija, jer ih međusobno dijeli samo 3798 glasova, pa bi o Peterleovom izazivaču u drugom krugu mogli odlučiti glasovi iz dijaspore, koji će se pribrojiti tek 29. listopada.

Kako navodi 'Dnevnik', u drugom će se krugu ipak po svoj prilici ogledati Peterle i Tuerk.

Budući da analize pokazuju da je vjerojatnije da će se više glasova liberala Gasparija u drugom krugu preliti socijaldemokratu Tuerku nego što je moguće očekivati da će se iznenađujuće visokih 20 posto glasova nacionalista (koje je dobio Zmago Jelinčić) preseliti konzervativcu Peterleu, već sada se može najaviti da su nedjeljnji rezultati najava 'konačnog poraza' Peterlea na biralištima 11. studenog, ocjena je koju u komentaru ističe komentatorica 'Dnevnika' Meta Roglič.

Kada je riječ o glasovima koje su birači dodijelili četvorici glavnih kandidata za predsjednika Slovenije ishod prvog kruga iznenađujućim ocjenjuje i mariborski list 'Večer', koji istaknuto objavljuje rezultat u tom dijelu Slovenije. Prema nepotpunim rezultatima državne izborne komisije, Zmago Jelinčič pobjednik je prvog kruga izbora u dvije od osam izbornih jedinica - u izbornim jedinicama sa sjedištima u Mariboru i Celju on je dobio više glasova od Peterlea, Tuerka i Gasparija.

'Večer' ističe i izjavu slovenskog premijera Janeza Janše prema kojemu će njegova vlada podržati Peterlea u drugom krugu jače nego do sada, jer je on za razliku od kandidata ljevice, Gasparija i Tuerka, imao velike zasluge za osamostaljivanje Slovenije 1990. i 1991. godine kao prvi demokratski izabrani premijer. 'Peterle i Jelinčič jedina su dva predsjednička kandidata koji imaju velike zasluge za osamostaljenje Slovenije, pa zato smatram da će ta činjenica morati imati utjecaja pri izbornim rezultatima u drugom krugu', izjavio je Janša, a prenio mariborski 'Večer' u svom broju od ponedjeljka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene