Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Počinju sučeljvanja Peterlea i Tuerka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvim od triju televizijskih sučeljavanja Alojza Peterlea i Danila Tuerka na slovenskoj nacionalnoj televiziji u ponedjeljak započinje odlučujuća kampanja uoči drugog kruga izbora nakon kojih će se znati tko će od njih dvojice postati treći predsjednik Slovenije.

Ispitivanja javnog mnijenja napravljena desetak dana prije drugog kruga daju vrlo veliku prednost Tuerku, a koliko će zadnji nastupi kandidata u javnosti i medijima djelovati na raspoloženje birača neće se znati do zatvaranja birališta iduće nedjelje jer je u zadnjem tjednu kampanje objava takvih anketa zabranjena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko predlaže kandidate na parlamentarnim izborima? Slika nije dostupna Gaspari: 'Proglašenje ZERP-a zakomplicirat će odnose s Hrvatskom'

Vjeruje se da će u sučeljavanjima 'jedan na jedan' - od kojih je prvo u ponedjeljak navečer na slovenskoj nacionalnoj televiziji - Tuerk i Peterle otvorenije nego do sada konfrontirati svoja stajališta i razlike u pogledu na glavna politička i socijalna pitanja. Za to su, naime, u prvom krugu u kojem je nastupalo sedam kandidata imali malo prilike, a uz to su se željeli predstaviti kao kandidati koji naginju političkom centru i ne žele polarizaciju.

Iako nastupa kao nezavisni kandidat, 59-godišnji Alojz Peterle uživa potporu triju stranaka desnog centra u vladi premijera Janeza Janše koji je za njega rekao da je jedini predsjednički kandidat sa zaslugama prilikom stvaranja samostalne Slovenije. 

Peterle je u vrijeme osamostaljenja Slovenije bio premijer, kasnije i ministar vanjskih poslova, a sada je zastupnik u Europskom parlamentu.

Iako je u prvom krugu osvojio četiri posto glasova više od Tuerka, Peterle u drugi krug ne ulazi kao favorit, a u međuvremenu su zato izvršene i neke izmjene u njegovu izbornom stožeru. Peterle je slabiji rezultat od očekivanog ocijenio i posljedicom 'nametanja' nekih pitanja iz prošlosti i ideoloških tema u javnosti i medijima, kako bi ga se prikazalo ne kao konzervativca nego 'zagrizenog' desničara, te naveo da se želi baviti pitanjima iz sadašnjosti i budućnosti, a kao mogući predsjednik povezivati različite svjetonazore.

I 55-godišnji Tuerk nastupa kao nezavisni kandidat, ali su njegovu kandidaturu objavili i podržali Socijalni demokrati nakon što je njihov čelnik Borut Pahor odustao od namjere da se kandidira za predsjednika države.

Tuerk je sveučilišni profesor na Pravnom fakultetu, a nakon
osamostaljenja Slovenije nekoliko je godina bio njezin veleposlanik u UN-u.

Tuerk ističe da se u Sloveniji među prvima počeo baviti problematikom zaštite ljudskih prava, da je pred kraj bivše Jugoslavije predložio kasnije usvojeni ustavni amandman u slovenskom republičkom ustavu o zabrani uvođenja izvanrednog stanja i da je surađivao u davanju pravnih odgovora koji su rezultirali mišljenjem Badinterove komisije da se Slovenija i Hrvatska nisu odcijepile nego da je do proglašenja njihove nezavisnosti došlo tijekom raspada tadašnje državne zajednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene