Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osumnjičen je za nedozvoljenu eutanaziju

Slovenski liječnik uhićen zbog sedam ubojstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićeni liječnik je svojim pacijentima propisivao bez opravdanja velike količine psihoaktivnih lijekova od kojih je navodno i sam ovisan.

Slovenski liječnik koji je početkom godine bio osumnjičen za eutanaziranje jednog umirućeg pacijenta, nakon čega je pokrenuta šira policijska istraga, uhićen je i osumnjičen za više kaznenih djela, među njima i sedam ubojstava, objavili su u utorak slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna ubio sestru, majku, oca pa sebe Policija objavila detalje stravičnog pokolja kod Ljubljane - Nazvala ih sestra zbog nasilnog brata. Malo kasnije nazvao je brat: "Sve sam ih ubio, naoružan sam"

Policija je, ne navodeći ime, potvrdila da je podnijela kaznenu prijavu za više od 20 kaznenih djela protiv života i tijela, ljudskog zdravlja i ljudskih prava te djela kojima je osoba kršila službenu dužnost i javne ovlasti.

Bivši liječnik neurološke klinike ljubljanskog kliničkog centra (UKC) Ivan Radan, koji je od siječnja bio pod sumnjom da je više godina izvodio nedopuštene eutanazije dajući teško bolesnim pacijentima infuzije s mješavinom morfija i kalija, nakon čega je otpušten, uhićen je u ponedjeljak ujutro, navodi ljubljanski "Dnevnik", koji je prvi izašao s informacijom koju su onda su je prenijeli i drugi mediji. List je objavio i fotografiju Radanova uhićenja i njegova dovođenja pred istražnog suca s lisicama na rukama.

Ima li čovjek pravo sam odlučivati o svojem životu/smrti?

Pozivajući se na neslužbene izvore, list piše da je uhićeni liječnik svojim pacijentima koje je eutanazirao propisivao bez opravdanja velike količine psihoaktivnih lijekova od kojih je navodno i sam ovisan, te da su istragom u njegovu računalu pronašli više fotografija umirućih pacijenata, što je također protuzakonito.

Radan je u siječnju, kada je afera izbila na vidjelo i kad je njegova bolnica pokrenula istragu, tvrdio da je samo "fingirao" eutanaziranje pacijenta mješavinom morfija i kalija, kako bi upozorio na teške uvjete na svom odjelu. Bio je odmah otpušten, a postupak protiv njega pokrenula je i liječnička komora, ocijenivši da je djelovao protiv liječničke etike, ali mu liječnička licenca odmah nije bila oduzeta. U međuvremenu je tekla policijska istraga koja je istražila sve sumnjive smrti teško oboljelih pacijenata na neurološkom odjelu u vrijeme dok je radan bio na dužnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene