Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampiranje na crno

Kako su Slovenci odlučili stati na kraj ilegalnim kamperima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski kontinentalni turizam bilježi ove godine odlične rezultate, osobito u kampovima, ali lokalne vlasti i policija najavljuju strože mjere protiv ilegalnog kampiranja i postavljanja šatora na području parkova, gdje je kampiranje zabranjeno.

U Bovcu na sjeverozapadu države, gdje ljetna turistička sezona svake godine sve više dostiže zimsku, zbog ljepote prirode, jezera i rijeka, gdje je iz sezone u sezonu sve više kampiranja i ljubitelja adrenalinskih sportova u zraku i na riječniim brzacima, postoji već 13 kampova koji mogu primiti ukupno 3500 posjetitelja, ali je sve više i kampiranja na crno, tvrde lokalne vlasti.

"Mnogi posjetitelji ilegalno kampiraju i postavljaju šatore za noćenje", kazao je za Slovensku televiziju Zvonko Kravanja, jedan od ovlaštenih nadzornika u Triglavskom nacionalnom parku, gdje je ilegalno kampiranje strogo zabranjeno.

"Naglo se povećava nedopušteno kampiranje i noćenje u kamp prikolicama uz glavnu cestu od gorskog prijelaza Vršič prema dolini Trente i Bovcu, a šatori se postavljaju čak u visokogorju", dodao je nadzornik.

Omiljena mjesta stranih turista za nedopušteno kampiranje u Sloveniji su Trenta, Zadnjica, Lepena, Skala i Vrsnik, istaknuuo je Kravanja.

Samo u Trenti ove je godine ilegalnim posjetiteljima s kamp prikolicama izdano 200 upozorenja i naplaćeno 26 kazni koje iznose 100 eura po posjetitelju, a svake se godine povećavaju.

Strancima koji priznaju da su u prekršaju kazna se na licu mjesta može smanjiti 50 posto ako odmah plate, a među prekršiteljima nisu više samo Česi, Poljaci i Slovaci, nego i Francuzi, Španjolci i Nijemci.

Prekršitelji propisa često žele izbjeći plaćanje kazne, a neki se kad ih zateknemo brane da su se samo odmarali na cesti, na što po propisima imaju pravo, ali najviše 12 sati, kaže Kravanja. Lokalna policija tvrdi da redovno patrolira područjem gdje se nalaze legalne i ilegalne kamp prikolice ponajviše zbog potrage temeljem potjernica interpola i stranih policija. (Hina)

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene