Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivna Slovenija

Slovenija: Janković poručio Janši da razmisli o ostavci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković kritizirao je tvrdnje premijera Janeza Janše da oporba stoji iza pokušaja 'sabotiranja' mjera za izlazak iz krize, zbog čega sadašnja vlada 'nema alternative' pa neće odstupiti pozvavši ga da, ako ne može voditi državu, razmisli o ostavci.

Komentirajući izjave što ih je premijer Janša iznio u dužem razgovoru za nacionalnu televiziju, Janković je novinarima rekao da je stranka PS u parlamentu pokazala konstruktivnost prilikom prihvaćanja strukturnih reformi, ali da Janša ne zna riješiti krizu pa prijeti još strožim mjerama štednje ili gubitkom suvereniteta u slučaju da rješavanje krize preuzmu europske i međunarodne institucije.

'Janši vrlo izravno poručujem neka brine za sebe, a ne za alternativu. Neka se povuče ako ne zna voditi državu', rekao je Janković novinarima komentirajući Janšin istup te dodao da bi se 'ljudi mogli pobuniti' ako premijer nastavi sa zastrašivanjem i mjerama koje ne polučuju uspjeh.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raspad gradske organizacije Trinaest vukovarskih SDP-ovaca podnijelo ostavku pa oplelo po Grbinu: "Dao si riječ, prevareni smo" Prosvjedi za Palestinu Slovenija će ubrzo priznati Palestinu Slovenski studenti prosvjeduju u znak podrške Palestini: Zahtijevaju prekid suradnje s izraelskim sveučilištima

>> Gradonačelnik Ljubljane Janković: Policija je bila korektna

Janša je u dužem razgovoru za Slovensku televiziju, među ostalim rekao da je osnovni problem zbog kojega oporba preko sindikata želi 'srušiti' njegove reforme za izlazak iz krize sporni zakon o saniranju banaka, jer je u njemu i odredba koja ukida dosadašnje rokove zastare za gospodarski kriminal u bankama.

Time je aludirao na Jankovića protiv kojega je policija prošlog mjeseca pokrenula opširnu istragu zbog sumnji da je zlorabio funkciju ljubljanskog gradonačelnika, navodno kanalizirajući sredstva banaka prilikom gradnje ljubljanskog sportsko-trgovačkog centra Stožice, građenog sustavom privatno-javnog partnerstva, u tvrtke s kojima su povezan on i njegova dva sina.

Oporbeni prvak Janković takve tvrdnje negira. On je prošle jeseni na prijevremenim izborima osvojio najviše glasova sa svojom novoosnovanom strankom Pozitivna Slovenija, ali mu nije uspjelo formirati vladu pa je kasnije to učinio Janša, koji se u prvom trenutku nakon izbora činio najvećim izbornim gubitnikom.

Janković se kasnije povukao iz parlamenta, kako bi po treći put konkurirao na izborima za gradonačelnika, što mu je i uspjelo. Janšina vlada u parlament je poslala paket od pet zakona i mjera za strukturne reforme i financijsku stabilizaciju tumačeći da je to jedini način da se izbjegne traženje pomoći međunarodnih financijskih ustanova.

O zakonu za reformu tržišta rada i zakonu o mirovinskom osiguranju još se pregovara sa sindikatima, dok su tri druga zakona već potvrđena u parlamentu, ali su pojedini sindikati počeli prikupljati potpise kako bi se oni poništili na referendumu. Janša je u razgovoru za slovensku televiziju optužio oporbu, odnosno Jankovića i socijalne demokrate, da stoje iza takvih 'destruktivnih' zahtjeva čiji je navodno konačni cilj rušenje njegove vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene