Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: izbrisani policijski zapisnici o praćenju Romske obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protokoli s podatcima o dnevnom praćenju romske obitelji Strojan u izbjegličkom centru u Postojni izbrisani su iz kompjutorskog sustava slovenske policije nakon što su se ovog tjedna neovlašteno pojavili u javnosti i izazvali burne reakcije, izvijestio je u subotu ljubljanski dnevni list Dnevnik.

- Anoniman izvor upozorio nas je da je policija izbrisala kompjutorski arhivirane dnevnike policije u Postojni iz vremena kad je u izbjegličkom centru boravila romska obitelj Strojan, a uz to upozorio da bi moglo doći do uništenja i arhiva (o tom slučaju) u drugim policijskim postajama, piše Dnevnik.
 
Policija je proteklih dana u vezi sa spomenutim zapisima koji
dokazuju da je romska obitelj iz minute u minutu bila praćena i da je bilježeno njeno kretanje, aktivnosti i tko ih posjećuje, to
protumačila kao potpuno zakonitu aktivnost usmjereno na zaštitu spomenute obitelji, a državno tužiteljstvo odbacilo je sumnje pučkog pravobranitelja Matjaža Hanžeka da se radi o kršenju ljudskih prava jer obitelj nije bila u kaznenom postupku. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Glavna državna odvjetnica Barbara Brezigar rekla je da su spomenute aktivnosti vođene zbog napetosti do kojih je dolazilo između romske obitelji i lokalnog stanovništva, te da je policija štitila osobe i imovinu, na što ima pravo.

Spomenuti protokoli koji su se pojavili u javnosti među ostalim otkrivaju da su praćeni i novinari koji su dolazili u Postojnu i pratili dva mjeseca medijski vrlo istaknut slučaj, pa je tako među ostalim zabilježen i dolazak fiat-punta riječkih registarskih oznaka, s napomenom da su u njemu novinari Jutarnjeg lista.

Slovensko novinarsko društvo inače je proteklog tjedna postupke policije kojima je nadziralo novinare prilikom njihovih posjeta romskoj obitelji u obavljanju svog posla nazvalo nedopustivim, a policijsku upravu Postojna u međuvremenu su posjetili i članovi parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi, piše u subotu ljubljanski Dnevnik.

- Protokole policije u Postojni pogledali smo u pisanom obliku, rekao je za Dnevnik predsjednik komisije Davorin Tarčon, ne želeći komentirati navode da su kompjutorski zapisi uništeni.

Taj slovenski dnevni list, blizak oporbi, navodi da su slovenski
propisi o nezakonitoj kontroli i praćenju prilično nejasni jer
zabranjuju samo neovlašteno snimanje razgovora ili snimanje fotoaparatom i kamerom, dok samo prisluškivanje ili praćenje samo po sebi nije kažnjivo, čak ako za njega nema odobrenja ili ako ga izvode neovlaštene osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene