Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Akcija protiv 'građevinske mafije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetak direktora najvećih slovenskih građevinskih poduzeća i njihovih zamjenika na području cijele zemlje pritvoreno je u velikoj akciji policije u otkrivanju gospodarskog kriminala i korupcije prilikom dobivanja poslova na javnim natječajima.

Zbog interesa istrage policija ne otkriva detalje, ali je potvrđeno da se od ranog jutra pregledava poslovna dokumentacija u najvećim građevinskim poduzećima - SCT-u iz Ljubljane, Vegradu iz Slovenj Gradeca i Primorju iz Ajdovščine, te da zaposlenicima tih tvrtki jedno vrijeme nije bio dopušten izlaz iz ureda.

Pročitajte i ovo Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Prema navodima medija, policijska akcija počela je rano ujutro u sjedištima tih poduzeća, kamo su u policijskim vozilima dovedeni njihovi direktori Ivan Zidar (SCT), Hilda Tovšak (Vegrad) i Dušan Černigoj (Primorje).

Mediji prenose izjave stručnjaka za kriminalistiku koji
pretpostavljaju da je riječ o okončanju višemjesečne akcije protiv "građevinskih tajkuna" i njihovih lobista koja je uključivala i uporabu tajnih metoda praćenja i nadzora, te da su po svoj prilici dokazi za pokretanje postupaka već osigurani.

Policija je potvrdila da je u sklopu iste akcije izvršena i kontrola poslovnih knjiga državne agencije za kontrolu zračnog prometa koja vodi natječaj za izgradnju novog poslovnog tornja u ljubljanskoj zračnoj luci. Riječ je o poslu koji je po nekim ocjenama vrijedan više od deset milijuna eura, a na koji su se javila i sva tri spomenuta poduzeća.

Riječ je o najvećim građevinskim kompanijama u Sloveniji koje su uglavnom radile i na izgradnji autocesta i tunela u zadnjih petnaestak godina. Na tom je području unatoč transparentnom sustavu dobivanja poslova preko javnih natječaja aktivnost "građevinskog lobija" bila najveća. Domaća poduzeća koja su dobivala poslove često su u javnosti bila izložena kritikama da "grade cijene" jer se niskim cijenama javljaju na natječaje kako bi osigurali posao, a kasnije dobivaju mnogo više, uračunavajući dodatne "neplanirane" troškove i mijenjajući prvotno odobrene rokove gradnje.

Slovenski mediji veliku akciju policije djelomice povezuju s više izjava premijera Janeza Janše u zadnjih nekoliko mjeseci da je potrebno obračunati s "tajkunima" koji su krivi za podizanje cijena i povećanje troškova života jer koriste nedostatak međunarodne konkurencije i svoj gotovo monopolistički položaj na tržištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene