Obavijesti Video Pretražite Navigacija
300 eura premalo

Slovenci traže veće kazne za vožnju u krivom smjeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska pučka stranka smatra da je 300 eura premala globa za vozače koji voze u krivom smjeru.

Prijedlog po kojemu bi se vozači koji voze pogrešnim smjerom na autocesti ubuduće kažnjavali sa 1200 eura globe i oduzimanjem vozačke dozvole nije dobio dostatnu potporu u slovenskom parlamentu te je odbijen, a vlada je najavila da će strože kazne za takve prekršaje uvrstiti u izmjene zakona o sigurnosti u prometu na kojima već radi.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Zakonske izmjene i strože kažnjavanje takvih prekršitelja tražila je oporbena Slovenska pučka stranka (SLS), no predstavnici vlade usprotivili su se tome kao improvizaciji, navodeći da vlada priprema sistemske mjere u okviru promjena zakona o sigurnosti u cestovnom prometu. Inicijatori postrožavanja kazni za sve češće slučajeve vožnje pogrešnim smjerom tvrde da je sadašnja globa za vozače prekršitelje od 300 eura premala jer u susjednoj Austriji iznosi gotovo 2000 eura, dok se u Njemačkoj takvim vozačima na licu mjesta oduzima vozačka dozvola na najmanje mjesec dana.

Upozorenje: crni dlan i natpis stop

Od 2005. godine, kad je u Sloveniji zabilježeno 597 slučajeva vožnje u pogrešnom smjeru, pri čemu je takvom vožnjom bilo izazvano 260 prometnih nesreća, prometni prekršaji takve vrste zadnjih su godina u sve većem porastu, a na opasnim mjestima na autocestama sve je više prometnih znakova s upozorenjem - crnim dlanom i natpisom: stop - pogrešan smjer. Prema informacijama prometne policije, česti su uzroci za takve greške u vožnji su dekoncentracija i ponekad slaba signalizacija, ali i alkoholiziranost ili objesno ponašanje vozača.

Kampanja za veće kazne u prometu zbog pogrešnog smjera vožnje dobila je posebni poticaj nakon što je početkom listopada prošle godine u jednoj takvoj nesreći smrtno stradalo troje mladih ljudi blizu Arje Vasi kod Celja. U njihovo vozilo zaletio se vozeći pogrešnim smjerom na autocesti 46-godišnjak kojemu je u krvi izmjereno dva promila alkohola. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene