Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč simpatijama

Slovenci ne bi otpisali dugove Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč političkim simpatijama koju imaju prema novoj grčkoj vladi, Slovenci većinom smatraju da otpisivanje dugova toj prezaduženoj državi ne dolazi u obzir, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Da Grčka treba vratiti sav dug u cijelosti izjavilo je 55 posto ispitanika u anketi vodećeg slovenskog lista. Većina ostalih dopušta mogućnost manjeg otpisa ili reprograma duga, a potpuni oprost dugovanja podupire samo 6 posto ispitanika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sustav pred slomom PANIKA U GRČKIM BANKAMA! Građani u 2 dana podigli 2 milijarde eura! Slika nije dostupna Ministar financija 'Nitko ne može sve isključiti. Čak ne mogu isključiti mogućnost da komet pogodi Zemlju'

Na pitanje bi li Slovenija trebala popustiti Grčkoj, kojoj je u okviru europskog paketa za spašavanje eura dala 250 milijuna eura kredita i oko milijardu eura jamstava kroz europski jamstveni fond, 62 posto ispitanika navelo je da treba zahtijevati da Grčka slovenski dug plati u cijelosti, a 18 posto da ga djelomice treba otpisati kako bi se Grčka što prije izvukla iz krize.

Da bi i u drugim državama Europske unije na izborima mogla pobijediti radikalna ljevica poput grčke Sirize ocijenilo je 47 posto ispitanika, a da bi se to moglo dogoditi u Sloveniji još manje - 33 posto.

Analiza Katarine Alvir: Slijedi kompromis između EU i Grčke?

Stranka Udružena ljevica (ZL), koja ima program sličan Sirizi, lani je na srpanjskim izborima u Sloveniji po prvi put ušla u 90-očlanski parlament u kojemu sada ima 6 zastupnika. Djeluje u oporbi, za razliku od Socijalnih demokrata (SD), središnje stranke lijevog centra, koja je na zadnjim izborima zabilježila najlošiji rezultat u zadnjih desetak godina.

Socijalni demokrati (SD) ne podupiru političku platformu Udružene liste (ZL) koja se zalaže za "demokratski socijalizam", ali obje stranke imaju slična stajališta o privatizaciji državne imovine, na što gledaju s velikom suzdržanošću.

Pobjeda Sirize na izborima u Grčkoj u slovenskim je medijima dočekana s velikom mjerom simpatija. Vodeći medijski komentatori navode da bi to moglo signalizirati Njemačkoj i ostalim zemljama EU-a koje se zauzimaju za politiku stroge štednje i fiskalne stabilizacije da takvu politiku treba mijenjati.

"Zadužene države koje žele financijsku pomoć i dalje će morati pristajati na uvjete vjerovnika, ali prvi dani Ciprasove vladavine u Grčkoj šalju nedvosmislenu poruku: dosadašnja politika se ne može nastaviti, ni u Grčkoj, niti u Bruxellesu", navodi u ponedjeljak u komentaru ljubljansko "Delo". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene