Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skup o ptičjoj gripi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova međunarodna konferencija o ptičjoj gripi otvorena je u Bamaku na kojoj će više od 600 sudionika raspravljati o strategiji borbe protiv te bolesti i pozvati donatore da ih financijski podupru.

Skup u afričkoj državi Mali prvi je takve vrste o ptičjoj gripi u Africi koja bi mogla postati rezervoar virusa H5N1 ptičje gripe, upozoravaju stručnjaci. To bi dodatno pogoršalo ionako katastrofalno stanje na tom kontinentu, prvome u svijetu po broju oboljelih od AIDS-a i malarije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi slučaj ptičje gripe u Minamaru Slika nije dostupna Na jugu Rusije uginulo 35 tisuća peradi

Od siječnja 2006., kada je održana posljednja konferencija u Kini, virus ptičje gripe proširio se u Aziji, gdje se pojavio 2003., te u Europi, na Bliskom istoku i Africi, posebno osjetljivoj zbog manjkavih sanitarnih i veterinarskih struktura.

Od 2003. godine virus je usmrtio više od 150 osoba u svijetu,
uglavnom u Indoneziji (57 osoba), te Vijetnamu (42).

Na skupu će poglavito biti riječi o cijepljenju životinja te o
isplati odšteta uzgajivačima. Aspekt odštete vrlo je važan jer će uzgajivači, budu li sigurni da će im gubitak ubijenih životinja biti nadoknađen, spremnije surađivati i pravodobno izvijestiti o izbijanju bolesti i time spriječiti njezino širenje.

U Pekingu su donatori obećali 1,9 milijardi dolara za borbu protiv ptičje gripe, ali krajem studenoga stručnjaci UN-a i Svjetske banke procijenili su da je potrebno prikupiti još oko milijardu dolara od čega bi 566 milijuna bilo samo za Afriku.

Međutim, već u Pekingu su neki upozorili na pretjeranu uzbunu oko ptičje gripe i teorijsku prijetnju pandemijom. Teorijsku stoga što virus nije mutirao tako da bi se mogao prenositi s čovjeka na čovjeka što bi izazvalo svjetsku pandemiju.

U Africi je pak AIDS ubio 2,1 milijuna ljudi samo u 2006., a malarija više od milijun, poglavito djecu mlađu od 5 godina. Te su brojke užasne nasuprot 150 umrlih od ptičje gripe. 

Danas će stručnjaci raspravljati o samoj bolesti, u četvrtak o
strategijama borbe (ministri zdravstva i predstavnici međunarodnih institucija), a petak je dan za donatore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene