441123
441123
441123
441123
441123

Skriveni detalj iz kojeg možemo nešto naučiti

  • , 22.06.2016., 18:17
  • Autor:
  • komentara

Fotografija kojom je Mark Zuckerberg zahvalio na 500 milijuna lajkova na Instagramu, otkrila je jedan važan detalj.

 
 
 
 
Mark Zuckerberg (Foto: Facebook)
Mark Zuckerberg (Foto: Facebook)

Čak i Mark Zuckerberg, čelnik jedne od najvećih tehnoloških kompanija našeg doba stavlja crni selotejp na kameru i mikrofon svog laptopa. Ovaj detalj otkriven je nakon što se pokraj svog radnog stola u Facebooku fotografirao i sliku objavio na internetu kao zahvalu na 500 milijuna lajkova na društvenoj mreži Instagram.

'Mark Zuckerberg je kao i svi mi – ide na posao, udiše isti zrak i veoma je paranoičan da će ga netko hakirati i špijunirati', napisao je New York Daily News u članku u kojem je skrenuo pažnju na selotejpom oblijepljenu kameru i mikrofon.

Pojašnjavaju kako profesionalni hakeri mogu preuzeti kontrolu nad računalom te prikupljati video i audio snimke po želji. Stoga ih ljepljivom trakom onemogućujete da vas snimaju.

Da koristi ovu metodu zaštite otkrio je ranije ove godine i direktor FBI-a James Comey. Tijekom gostovanja na jednom sveučilištu u Ohiou sa studentima je podijelio način na koji on štiti privatnost na svojim osobnim računalima.

'Vidio sam to jednom u vijestima pa sam kopirao tu metodu', rekao je Comey dodavši da, ako svoju privatnost na ovaj način štite ljudi koji su 'pametniji od njega', onda će i on stavljati ljepljivu traku preko web kamere.

Špijuniranje putem web kamere ozbiljan je problem, jer na ovaj način ljude bez njihovog znanja netko može cijelo vrijeme gledati i snimati te ih naknadno ucjenjivati sa sadržajem kojeg su snimili – ovakve su se stvari već događale te veliki broj ljudi, kako bi izbjegli slične scenarije, svoju privatnost štiti upravo na ovaj način, lijepljenjem trake preko web kamere.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se