Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogato nasljeđe

Škotski referendum: Škoti koji su prmijenili svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viski, gajde i kiltovi neke su od stvari po kojima je Škotska prepoznatljiva daleko izvan svojih granica, ali taj je kraj svijetu dao i neke od najistaknutijih znanstvenika, pisaca, mislioca i umjetnika.

Alexander Fleming (1881.-1955.): Rođen na farmi na jugozapadu Škotske, otkrio je pencilin kada je shvatio da je plijesan, koja se slučajno razvila na kulturi stafilokoka, ubila sve bakterije oko sebe. Tim revolucionarnim medicinskim otkrićem spasio je milijune života diljem svijeta i dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Raspad Ujedinjenog Kraljevstva? Bože sačuvaj' Sami protiv svih: Svijet želi Škote u Velikoj Britaniji Slika nije dostupna Ovisno o ishodu Evo što će se dogoditi nakon škotskog referenduma

Adam Smith (1723.-1790.): Politički ekonomist i ključna figura škotskog prosvjetiteljstva, Smith je najpoznatiji po djelu "Bogatstvo naroda". Bio je prvi koji se zalagao za ekonomiju slobodnog tržišta tvrdeći da je ona najkorisnija za sve ljude te da se bogatstvo zemlje mjeri produktivnošću i trgovinom, a ne zalihama zlata. Postavio je temelje moderne ekonomije.

'Velika Britanija je na rubu raspada'

Sean Connery (1930.- ): Prvi i po mnogima 'jedini pravi' filmski James Bond. Mnogo puta proglašen "najseksi muškarcem" svijeta. Oscara je osvojio za ulogu u filmu "Nedodirljivi" 1987. Trinaest godina poslije kraljica Elizabeta II. proglasila ga je vitezom. Iako je vjerojatno najpoznatiji zagovornik škotske neovisnosti, na referendumu neće glasovati jer već dugo nema prebivalište u Škotskoj.

Ovca Dolly (1996.-2003.): Dolly, kodnog imeena 6LL3, prvi je uspješno klonirani sisavac u povijesti. Njezina "zamjenska majka" ojanjila ju je na institutu Roslin na sveučilištu u Edinburghu. Svojim je rođenjem izazvala neviđenu pozornost medija. Uginula je od neizlječive plućne bolesti kad joj je bilo šest godina.

Arthur Conan Doyle (1859.-1930.): Otac najpoznatijeg fiktivnog detektiva na svijetu, Sherlocka Holmesa, rođen je i studirao je medicinu u Edinburghu. Osim što je osvajao čitatelje diljem svijeta pustolovinama Holmesa i dr. Watsona, njegov rad na odbacivanju presude izrečene Georgeu Edaljiu, indijsko-engleskom odvjetniku lažno optuženom za sakaćenje konja i pisanje malicioznih pisama, pridonio je osnivanju prizivnih sudova.

Robert Burns (1759.-1796.): Smatra ga se škotskim 'narodnim pjesnikom', a najpoznatiji je kao autor pjesme Auld Lang Syne, koja se tradicionalno pjeva za Novu godinu diljem svijeta, posebno u engleskom govornom području. Pionir romantizma, Burns je autor nekih od najpoznatijih djela škotske poezije. Bio je i nepopravljivi ženskar, a u anketi škotske televizije 2009. izabran je za najvećeg Škota svih vremena.

James Watt (1736.-1819.): Izumitelj i inženjer mehanike zaslužan za usavršavanje parnog stroja koji je jako pridonio ulozi Britanije kao jedne od predvodnica industrijske revolucije. Uspoređujući snagu parnog stroja s učinkom konja za vuču razvio je koncept mjerenja u konjskim snagama, a sama jedinica za snagu nazvana je po njemu - Vat (W).

Alexander Graham Bell (1847.-1922.): Iako postoje neki prijepori oko toga tko je izumio telefon, Bell, rođen u Edinburghu, bio je prvi koji je ga je patentirao i praktično primijenio. Znanstvenik, izumitelj i inženjer, jedan je od osnivača slavnog britanskog Nacionalnog geografskog društva. Nikad nije uveo telefon u svoju radnu sobu jer je telefoniranje smatrao smetnjom u istraživanju i radu.

Robert Louis Stevenson (1850.-1894.): Autor romana "Otoka s blagom" i " Dr. Jekyll i gospodin Hyde" jedan je od najpopularnijih škotskih pisaca. I za života smatran književnim 'celebrityjem', danas je među trideset najprevođenijih svjetskih pisaca. Bio je veliki svjetski putnik. Umro je na Samoi.

Sir Walter Scott (1771. – 1832.): Pisac povijesnih romana, kazališnih predstava i pjesama. Bio je prvi autor na engleskom jeziku koji je za života ostvario širu međunarodnu slavu. Najpoznatiji su mu naslovi "Ivanhoe", "Rob Roy" i "Gospa s jezera". Kao utemeljitelj povijesnoga romana, odlučujuće je utjecao na koncepciju i daljnji razvoj toga žanra u svjetskoj književnosti

David Livingstone (1813. - 1873.) - Najvažniji europski istraživač Afrike i jedan od pionira borbe protiv trgovine robljem. Vodio je ekspedicije do Zambezija i Nila, otkrio je Viktorijine slapove i jezero Nyasu. Bio je jedan od najpopularnijih narodnih junaka viktorijanske Britanije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene