458032
458032
458032
458032
458032

SKOPJE SE GUŠI Smog okovao grad, trudnice i djeca pozvani da ne izlaze iz kuća

  • , 23.11.2016., 11:46
  • Autor:
  • komentara

U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim.

 
 
 
 
Stanovnici Skopja lani su i prosvjedovali zbog zagađenja (Foto: AFP)
Stanovnici Skopja lani su i prosvjedovali zbog zagađenja (Foto: AFP)

Gradske vlasti Skopja pozvale su jutros građane da ne izlaze iz svojih stanova i kuća ako ne moraju te da koriste javni prijevoz. Posebno su istaknuli kako bi djeca, trudnice, kronično bolesne i starije osobe trebali ostati u zatvorenom.

Posljedica je to velikog onečišćenja zraka, koje već pet dana guši Skopje. Građane su zamolili i da za grijanje ne koriste drvo, a ako nemaju drugog izbora, da ono bude suho i bez nečistoća. Nadalje, ograničeno je kretanje teških teretnih vozila kroz grad, prenosi Press24. Zadržavanju smoga pridonose i za Skopje specifični mikroklimatski uvjeti u hladnijem dijelu godine.

Smog u Skopju (Foto: AFP)

Smog u Skopju (Foto: AFP)

Lani su tisuće stanovnika Skopja izašle na ulice i prosvjedovale zbog zagađenja zraka, koje je tijekom zime postalo praktički uobičajeno. Problem su nepoštivanje i manjkava provedba nacionalnih standarda kvalitete zraka te onečišćujući industrijski objekti - cementara i željezara, kao i promet.

U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom, po istraživanju web-stranice numbeo.com, koja prikuplja podatke o gradovima u različitim kategorijama. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se