Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STARI PROBLEMI

SKOPJE SE GUŠI Smog okovao grad, trudnice i djeca pozvani da ne izlaze iz kuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim.

Gradske vlasti Skopja pozvale su jutros građane da ne izlaze iz svojih stanova i kuća ako ne moraju te da koriste javni prijevoz. Posebno su istaknuli kako bi djeca, trudnice, kronično bolesne i starije osobe trebali ostati u zatvorenom.

Pročitajte i ovo Europa 2040. - 5 Europa 2040 Uskoro će nam život biti znatno drugačiji: Neće biti skijanja, putovanja zrakoplovom bit će skuplja i to nisu jedine promjene Slika nije dostupna IZVJEŠĆE AGENCIJE ZA OKOLIŠ ZASTRAŠUJUĆI PODACI Zbog zagađenja zraka svake godine umire pola milijuna Europljana

Posljedica je to velikog onečišćenja zraka, koje već pet dana guši Skopje. Građane su zamolili i da za grijanje ne koriste drvo, a ako nemaju drugog izbora, da ono bude suho i bez nečistoća. Nadalje, ograničeno je kretanje teških teretnih vozila kroz grad, prenosi Press24. Zadržavanju smoga pridonose i za Skopje specifični mikroklimatski uvjeti u hladnijem dijelu godine.

Lani su tisuće stanovnika Skopja izašle na ulice i prosvjedovale zbog zagađenja zraka, koje je tijekom zime postalo praktički uobičajeno. Problem su nepoštivanje i manjkava provedba nacionalnih standarda kvalitete zraka te onečišćujući industrijski objekti - cementara i željezara, kao i promet.

U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom, po istraživanju web-stranice numbeo.com, koja prikuplja podatke o gradovima u različitim kategorijama. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene