458032
458032
458032
458032
458032

SKOPJE SE GUŠI Smog okovao grad, trudnice i djeca pozvani da ne izlaze iz kuća

  • , 23.11.2016., 11:46
  • Autor:
  • komentara

U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim.

 
 
 
 
 
Stanovnici Skopja lani su i prosvjedovali zbog zagađenja (Foto: AFP)
Stanovnici Skopja lani su i prosvjedovali zbog zagađenja (Foto: AFP)

Gradske vlasti Skopja pozvale su jutros građane da ne izlaze iz svojih stanova i kuća ako ne moraju te da koriste javni prijevoz. Posebno su istaknuli kako bi djeca, trudnice, kronično bolesne i starije osobe trebali ostati u zatvorenom.

Posljedica je to velikog onečišćenja zraka, koje već pet dana guši Skopje. Građane su zamolili i da za grijanje ne koriste drvo, a ako nemaju drugog izbora, da ono bude suho i bez nečistoća. Nadalje, ograničeno je kretanje teških teretnih vozila kroz grad, prenosi Press24. Zadržavanju smoga pridonose i za Skopje specifični mikroklimatski uvjeti u hladnijem dijelu godine.

Smog u Skopju (Foto: AFP)

Smog u Skopju (Foto: AFP)

Lani su tisuće stanovnika Skopja izašle na ulice i prosvjedovale zbog zagađenja zraka, koje je tijekom zime postalo praktički uobičajeno. Problem su nepoštivanje i manjkava provedba nacionalnih standarda kvalitete zraka te onečišćujući industrijski objekti - cementara i željezara, kao i promet.

U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom, po istraživanju web-stranice numbeo.com, koja prikuplja podatke o gradovima u različitim kategorijama. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim. DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se