Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skandal u Italiji: Biskupi pod istragom zbog kriminalnih djela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijansku Katoličku crkvu potresa istrage protiv dvojice biskupa zbog raznih kriminalnih djela u talijanskoj regiji Toskani. Tužiteljstvo u Firenci vodi istragu protiv pomoćnog biskupa Claudija Maniaga, a tužiteljstvo u Sieni protiv nadbiskupa Antonija Buoncristianija.

Buoncristiani je sada uključen u istragu u kojoj je već podignuta optužnica protiv msgr. Giuseppea Acampa (38), ekonoma kurije u Sieni, zbog navodnog podmetanja požara i prijevara. Istraga pokušava uz ostalo otkriti jesu li događaji koji se istražuju u dva susjedna grada na neki način povezani kada je u pitanju nezakonito raspolaganje nekretninama.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

Sve je počelo 2. travnja 2006. kada je požar uništio sjedište
ekonomata kurije u Sieni. Msgr. Acampa optužio je jednog arhivara za podmetanje požara, ali je policija utvrdila drukčiji tijek događaja. Tužiteljstvo tereti Acampu da je zapalio svoj ured kako bi uništio dokumente o "financijskim operacijama kurije".

"Poslovi" koje je vodio Acampa otkriveni su preko bankarskih
operacija i upravljanja nekretninama. Otkrilo se da je svećenik prodao jednom poduzetniku crkvene nekretnine po nižoj cijeni od tržišne, a za tu uslugu mu je darovan "audi A3" u vrijednosti 27.000 eura. Zbog toga je optužen za "prijevaru na štetu Crkve". Sada se sumnja da je o svemu bio upoznat i nadbiskup Siene Buoncristiani.

Istraga u Firenci dovela je do podizanja optužnice protiv don Lelija Cantinija zbog seksualnog nasilja nad djevojčicama, ali i za iznuđivanje novca od vjernika. Istraga je utvrdila da je fiorentinska kurija na taj način dobila terene i nekretnine. Kurija u Firenci ima najmanje 2000 zgrada, a optužuje se pomoćnog biskupa Maniaga da je njima upravljao nepravilno, te da je pokrivao don Cantinija prijeteći vjernicima da moraju šutjeti o seksualnim iskorištavanjima djevojčica. 

Crkva odbacuje sve optužbe i postavlja pitanje kako su informacije došle u javnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene