Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon susreta s Dodikom

Skandal u BiH: Džaferović i Komšić odbili se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su se sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, potvrđeno je u utorak iz njihovih ureda u Sarajevu.

Bošnjački i hrvatski član državnog vrha te Milorad Dodik,, koji je trenutačno predsjedatelj Predsjedništva BiH trebali su održati zajednički sastanak sa šefom ruske diplomacije koji je od ponedjeljka u službenom posjetu BiH.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Okupili se u Donjoj Gradini Održana komemoracija za žrtve Jasenovca, Dodik najavio nastavak političke borbe: "U Srebrenici se nije dogodio genocid" Parada ulicama grada povodom Dana Republike Srpske Rastu tenzije S Balkana dolaze alarmantni signali. Hoće li se povijest ponoviti?

Lavrov se odmah po dolasku u Istočnom Sarajevu sastao s Dodikom i drugim dužnosnicima iz Republike Srpske, a njih su dvojica nakon tog susreta poslali poruke kojima su osudili napore zapadnih država da potaknu reforme u BiH opisujući ih kao pokušaje revizije Daytona i miješanje u unutarnje stvari BiH.

Lavrov se također založio za što brže zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) te je podupro blokade koje dolaze iz RS, a cilj im je spriječiti da BiH postane članicom NATO saveza.

Dva razloga za takvu odluku

Komšić je naveo kako je za takvu odluku imao dva razloga, nedostatak državne zastave na jučerašnjem sastanku s Miloradom Dodikom te izjave kojima pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

"Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenju su sudjelovali predstavnici RS-a, kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštovanje prema ustavnom sustavu i državi Bosni i Hercegovini", kazao je.

Unaprijed osmišljeni potezi?

Komšić je kazao da su potezi jednog tako iskusnog diplomata unaprijed osmišljeni te kao takvi nisu prijateljski prema Bosni i Hercegovini.

Naše je opredjeljenje da s Rusijom imamo najbolje moguće odnose, što sada nije slučaj, dodao je on.

"Da stvar bude gora, jučer je na društvenim mrežama objavljen stav glasnogovornice ministra Lavrova koji je svojevrsna prijetnja. Dojam koji smo imali jest da oni dio države tretiraju kao nezavisnu državu", kazao je Komšić, javlja Klix.ba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene