Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moskva i Tokijo

'Sjevernokorejski pokusi izazov međunarodnoj sigurnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moskva i Tokio smatraju da treba ‘ozbiljno odgovoriti’ na sjevernokorejske nuklearne pokuse koji predstavljaju izazov međunarodnoj sigurnosti, objavio je Kremlj nakon telefonskog razgovora ruskog predsjednika i japanskog premijera.

Predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Taro Aso ‘rekli su, obojica, da treba jako ozbiljno odgovoriti na sjevernokorejske postupke koji su izazov sustavu međunarodne sigurnosti’, prema priopćenju iz Kremlja. Dvojica čelnika dogovorila su se da će ‘uskladiti’ svoje napore na pripremi nove rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Želio halucinirati Novi opasni TikTok izazov! Dječak preminuo od predoziranja poznatim lijekom za alergije Ilustracija Mučan i bolan Kaos u školi u susjedstvu: Osmero djece ozlijeđeno u opasnom izazovu "krvavi novac" s TikToka

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda priprema rezoluciju kojom će odgovoriti na sjevernokorejski nuklearni pokus izveden u ponedjeljak, drugi nakon onog iz 2006. Neimenovani zapadni diplomat rekao je u srijedu u New Yorku da je pet zemalja koje raspolažu pravom veta (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) odlučno u nakani da ‘idu na sankcije’. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da želi ‘odlučnu rezoluciju’, istaknuvši da ona ne smije ‘kažnjavati samo da bi se kaznilo’.

>> Sjeverna Koreja ispalila novu raketu

>> 'S. Koreja nastavlja demonstrirati silu'

Rusija i Japan sudjeluju u šesteročlanim pregovorima s Kinom, SAD-om i dvjema Korejama koji su počeli u kolovozu 2003., a zadaća im je da prisile komunistički režim da u zamjenu za energetsku pomoć odustane od svog nuklearnog programa. Sjeverna Koreja se u travnju povukla iz tih pregovora pošto ju je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo zbog ispaljivanja rakete 5. travnja. Pjongjang je u ponedjeljak izveo nuklearni pokus, nakon čega je ispalio pet raketa kratkog dometa.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene