Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provocira Vijeće sigurnosti UN-a

Sjeverna Koreja ispalila novu raketu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja danas je ispalila novu raketu kratkog dometa pošto je upozorila Vijeće sigurnosti UN-a da će mjerama samoobrane odgovoriti na sankcije.

S najnovijim lansiranjem rakete u petak Sjeverna Koreja je ovaj tjedan ispalila ukupno šest raketa sa svoje istočne obale, javlja južnokorejska novinska agencija Jonhap, a prenijela agencija dpa. 'Čini se da je Sjeverna Koreja danas lansirala drukčiji tip raketa od dosadašnjih. To je nov tip rakete zemlja-zrak', citira Jonhap neimenovanog južnokorejskog dužnosnika. Izvor je naveo da je domet rakete ispaljene u Japansko more 160 km.

Pročitajte i ovo Ilustracija Regija Samara Eksplozija na mostu u Rusiji: Sumnja se na podmetnutu bombu, promet u blokadi Ruski napadi na Ukrajinu rat u Europi VIDEO Snažna eksplozija odjeknula Sankt-Peterburgom, dvoje mrtvih u napadu dronom na Odesu: "Rusija se nastavlja boriti protiv civila"

>> SAD spreman na 'staromodni rat' sa Sjevernom Korejom

U Beču je Organizacija za provođenje ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) konačno potvrdila da je Sjeverna Koreja izvela podzemnu eksploziju. Koristeći se podacima iz 61 postaje za mjerenje globalnih seizmičkih kretanja, UN-ova organizacija smanjila je područje epicentra eksplozije koju je u ponedjeljak izvela Sjeverna Koreja na područje od 500 četvornih kilometara. Za konačne dokaze da je Sjeverna Koreja doista izvela nuklearni pokus, drugi po redu poslije 2006. godine, CTBTO još čeka nuklearne čestice koje će potvrditi posebne stanice za praćenje smještene blizu Korejskog poluotoka.

SAD i Japan pripremaju odgovor

Sjeverna Koreja, koju je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo zbog nuklearnog pokusa u ponedjeljak, upozorila je ranije u petak da će sankcije UN-a povući za sobom 'legitimnu obranu'.'Ako nas Vijeće sigurnosti UN-a izazove, nove mjere legitimne obrane bit će neizbježne', rečeno je iz sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju. U sjedištu UN-a u New Yorku u optjecaju je američko-japanski nacrt rezolucije za Vijeće sigurnosti UN-a kojim se osuđuje drugi nuklearni pokus što ga je Pojongjang izveo poslije 2006., te se traži nametanje oštrih sankcija.

Sjevernokorejske akcije potaknule su oko 28.500 američkih vojnika koji pomažu 670.000 južnokorejskih vojnika da uvedu povišen stupanj pripravnosti duž granice sa Sjevernom Korejom. Sjeverna Koreja je također zaprijetila da će poništiti primirje kojim je završen Korejski rat 1950.-1953. sa susjednom Južnom Korejom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene