Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mislio je da je mrtav

Sjevernokorejski bjegunac promijenio priču zbog očeva videa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije jasno zašto je video motivirao Shina da izmijeni svoj iskaz.

Video poruka od oca za kojega je mislio da je mrtav mogući je razlog tome što je poznati bjegunac iz Sjeverne Koreje Shin Dong-hyuk izmijenio dijelove dramatične priče o bijegu iz zatvoreničkog logora, izjavio je voditelj tima Ujedinjenih naroda koji istražuje kršenje ljudskih prava u toj državi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Shin Dong-hyuk je izjavio da ga je potreslo to što je vidio da mu je otac živ i da govori u videu što ga je Sjeverna Koreja objavila u listopadu.

Shin, jedan od najpoznatijih bjegunaca iz Sjeverne Koreje, koji je bio ključni svjedok istražiteljima UN-a koji su donijeli poražavajuću ocjenu kršenja ljudskih prava u toj izoliranoj zhemlji, u nedjelju je na svojoj stranici na Facebooku priznao da je izmijenio ključne dijelove svoga iskaza i ispričao se za to.

Shin nije objavio detalje o promjeni iskaza. Blaine Harden, autor izuzetno dobro prodavane knjige o Shinu, izjavio je da se najveći dio promijenjenog iskaza poklapa s izvornom verzijom i s njegovim svjedočenjem pred povjerenstvom UN-a.

"Međutim, značajno je izmijenio detalje o svome ranijem životu i u ključnoj je mjeri izmijenio datume i mjesta glavnih događaja", rekao je Harden.

Michael Kirby, australski sudac koji je bio na čelu istražnog povjerenstva, rekao je da bi povod za Shinov potez mogao miti sjevernokorejski propagandni video u kojemu je prikazan njegov otac. "Njegov je otac rekao različite stvari o njegovu svjedočenju", rekao je Kirby. Otac je u videu pozvao Shina da "dođe k sebi i vrati se u naručje partije", a upozorio je i na proturječnosti u njegovome svjedočenju.

Nije jasno zašto je video motivirao Shina da izmijeni svoj iskaz, ali nakon očeva iskaza drugi su prebjezi počeli postavljati pitanja o razlikama u njegovu svjedočenju.

Shin je u listopadu izjavio da je video možda prikrivena prijetnja, da bi mu otac mogao biti ubijen ako ne zašuti. Ali nije bio spreman razgovarati o nedosljednostima o kojima je govorio njegov otac.

Kina angažirala građane za ophodnje na granici sa Sjevernom Korejom

Prema Kirbyjevim riječima, nedosljadnosti u Shinovim izjavama neće utjecati na izvješće njegova povjerenstva o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

"To je dio svjedočenja svjedoka o čije svjedočenje se spominje na jednoj stranici izvješća od 350 stranica, uključujući svjedočenja stotina drugih, što znači da je uravnoteženo", rekao je Kirby.

"On nije varalica. On nosi prepoznatljive ožiljke koje potkrjepljuju njegovu priču o zlostavljanju vatrom i udarcima", rekao je o Shinu.

"Čini se da je riječ o tome u kojem je logoru bio. Pitanje je je li bio u najgorem ili samo u nekom koji je užasan", pojasnio je Kirby.

Shinov otac u videu govori o obiteljskom životu u području u kojemu je nekad bio sjevernokorejski zatvorenički logor 18. To se ne slaže sa Shinovim iskazom da je rođen i da je cijeli život proveo u logoru 14, poznatijem po brutalnijim kršenjima ljudskih prava.

Harden, autor knjige "Bijeg iz logora 14", rekao je da je Shin sada otkrio da je u mladosti dvaput pobjegao iz logora 18, prvi put 1999. i onda opet 2001. Shin sada govori da je bio mučen kad je imao 20 godina, što je bila kazna za bijeg, a ne kad je imao 13 godina kako je ranije govorio.

"Ne shvaćam zašto bi izmjena tih detalja bila važna", prenio je Harden Shinove riječi. Shin nije izmijenio iskaz prema kojemu je 2005. pobjegao iz logora 14.

Kim Young-soon, preživjeli iz poznatog zatvora Yodok, poznatog i kao logor 15, rekao je da je Shin ranije izmijenio ključne dijelove svoje priče. Neki prebjezi uljepšavaju svoje priče, pojasnio je.

"Ne trebamo kriviti prebjege, ali trebamo biti oprezni ako opazimo da neki od njih imaju proturječne priče, uveličavajući stvari i prikazujući sebe važnijima, rekao je Kim.

"Ne kažem da je Shin loš. Patio je u mladim danima. Ali se nadam da će među prebjezima vladati samo poštenje, bez laži i zarade", rekao je Kim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene