Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skijanje kod Kim Jong Una

Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina"

Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju
Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Foto: Screenshot
Sto ruskih državljana u veljači je dobilo priliku za četverodnevni posjet Sjevernoj Koreji. Svima su trebale turističke vize. Bez nadzora i pratnje nikamo nisu mogli, a stroge upute dobili su za fotografiranje i način na koji smiju preklopiti - novine.

Rusi zbog agresije na Ukrajinu ne mogu putovati u poznate turističke destinacije, no Sjeverna Koreja nudi im rijetku priliku da posjete najzatvoreniju zemlju svijeta. 

Elena Bičkova jedna je od samo sto ruskih državljana kojima je bilo dopušteno ući u Sjevernu Koreju u sklopu grupnog putovanja. Prvi su to strani turisti koji su ušli u tu zatvorenu zemlju još od pandemije koronavirusa. Čak i za saveznike kao što je Rusija, turizam u Sjevernoj Koreji strogo je kontroliran. U zemlju ne mogu ući individualni putnici, a grupe mogu prijeći granicu samo u pratnji čuvara. Prihodi od turizma koriste se za podršku režima u diktatora Kim Jong Una.

Pročitajte i ovo Ilustracija grad Xianu Kineska vlast mladencima dijeli srećke: "To nije samo početak sretnog bračnog života..."

Bičkova je sa grupom svojih sunarodnjaka u Pjongjang sletjela 9. veljače zrakoplovom sjevernokorejske kompanije Air Koryo. Priznaje da je bila vrlo nervozna uoči puta, ali je znatiželja bila jača – nije mogla propustiti jedinstvenu priliku da vidi zemlju kojoj je pristup toliko ograničen.

"Teleportacija u prošlost"

U grupi putnika bio je i travel bloger Ilja Voskresenski, kojemu je želja bila vidjeti je li Sjeverna Koreja usporediva sa Sovjetskom Rusijom, kako su mu pričali članovi obitelji.

"Jedan pogled na Sjevernu Koreju i shvatite da su vaši bake i djedovi živjeli upravo onako kao sada žive Sjevernokorejci. To je kao teleportacija u prošlost. U Pjongjangu nema apsolutno nikakve reklame ili panoa, osim onih na kojima su partijski slogani, zastave i slično", ispričao je za CNN.

Četverodnevno putovanje svakog posjetitelja koštalo je oko 700 eura. Grupa je imala voditelja koji je govorio ruski, ali i prevoditelje koji su ih cijelo vrijeme pratili. Itinerar je uključivao obilazak brončanih figura vođa Kim Il Sunga i Kim Jong Ila na brdu Mansu, ali i posjet dječjoj palači Mangyongdae. Tri dana putovanja putnici su proveli u ski-resortu Masikryong.

Dobili su upute kako se ponašati, a posebno su bile stroge one koje su se ticale fotografiranja.

"Od nas je zatraženo da ne fotografiramo vojno osoblje niti bilo koju osobu u uniformi. Nismo smjeli fotografirati ni gradilišta ili bilo kakvu zgradu u izgradnji", ispričala je Bičkova i dodala kako su postojala pravila i za fotografiranje kipova i portreta vođa.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Sramotan ispad pred kamerama VIDEO Vulin brutalno izvrijeđao Hrvatsku: "Misle da su kapo, a svi su ustaše. Pitao sam i Gotovinu je li ustaša"

"Ako si uzeo novine na kojima je fotografija jednog od njih, nisi smio preklopiti ih tako da portret bude zgužvan, naboran", kaže Bičkova.

Novine su bile omiljeni suvenir. Bičkova kaže da niti nije bilo mnogo toga što bi se moglo kupiti. Naišli su na tek dvije trgovine – jednu u zračnoj luci i jednu u glavnom gradu, u kojoj su mogli kupiti magnete, lutke, kockice za slaganje i druge sitnice.

Već planirana nova grupa

I dok su Rusija i njezini građani sve više izolirani od svijeta, pomalo im se otvara Sjeverna Koreja. Rusija i Sjeverna Koreja usko surađuju i njeguju dobre odnose, što je alarmiralo obavještajne službe u SAD-u. Ruski predsjednik Putin sjevernokorejskom čelniku nedavno je poklonio automobil, a Sjeverna Koreja više je puta saveznika opskrbila projektilima za agresiju na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašan slučaj 68-ero djece umrlo od sirupa za kašalj: Dokazano što je bilo u njima, osuđene 23 osobe

Prvi putnici koji su kao turisti ušli u Sjevernu Koreju kažu da bi se opet vratili, ali kada se situacija vezana za ljudska prava u zemlji promijeni. Nadali su se, kažu, da će se zbližiti sa građanima Sjeverne Koreje, no to nije bilo moguće.

"Moja je poruka uvijek ista: bez obzira na to koja je zemlja u pitanju, ili nacionalnost, u toj zemlji žive obični ljudi i sve ih treba tretirati s ljubavlju. Nadam se da će putovanja spasiti svijet", poručio je bloger Vorskresenski.

Novi skijaški izlet Rusa u Sjevernu Koreju planiran je već za ožujak 2024.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene