Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolijevanje ulja na vatru

Sjeverna Koreja ponovno testirala balistički projektil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je u subotu, iz regije sjeverno od Pjongjanga, testirala balistički projektil. Ipak, čini se da test nije uspio, rekli su iz vojske Južne Koreje. Ovim testiranjam Sjeverna Koreja opire se pristisku SAD-a, ali i svojoj najbližoj suradnici, Kini.

Dužnosnik iz južnokorejskog Glavnog stožera potvrdio je kako je došlo do lansiranja. Novinska agencija Yonhap priopćila je kako je projektil eksplodirao nekoliko sekundi nakon polijetanja.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Slika nije dostupna Demonstracija sile Misterij u Žutom moru: Sjeverna Koreja gradi umjetne otoke s vojnom opremom?!

Dužnosnici SAD-a i Južne Koreje rekli su kako test nije uspio, što ga čini četvrtim uzastopnim neuspješnim pokušajem lansiranja od ožujka.

Test se dogodio nakon što je državnik tajnik SAD-a, Rex Tillerson, upozorio UN da će neuspjesi da se kontroliraju sjevernokorejski nuklearni i balistički programi uzrokovati "katastrofalne posljedice".

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u intervjuu novinskoj agenciji Reuters kako je, zbog sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih programa, moguć "ozbiljan, ozbiljan sukob".

Trump je također pohvalio kineskog vođu Xi Jinping zbog "velikog truda" uloženog u obuzdavanje Pjongjanga.

Ključ rješenja problema na poluotoku

Ipak, i Kina i Rusija ukorile su SAD zbog vojnih prijetnji tijekom zasjedanja UN-ovog Vijeća sigurnosti, stoji u reportaži novinske agencije Reuters.

Kineski ministar vanjskih poslova, Wang Yi, rekao je članovima Vijeća kako rješavanje problema Sjeverne Koreje nije samo kineska obaveza.

"Ključ za rješavanje nuklearnog problema na poluotoku nije u rukama Kine", rekao je Wang Vijeću.

UN-ovo Vijeće sigurnosti će vjerojatno početi raspravljati o izjavi u kojoj bi osudili testiranje projektila, rekli su diplomati. Vijeće sigurnosti tipično osuđuje svako testiranje projektila koje provodi Pjongjang.

"To se možda dogodile upravo zato što smo imali sastanak", novinarima je rekao talijanski ambasador Sebastiano Cardi, koji presjeda odborom Vijeća sigurnosti zaduženom za sjevernokorejske sankcije. "To je ilegalno. Ne bi trebalo biti rađeno i još je jedna provokacija od strane Sjeverna Koreje", dodao je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene