Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postrojenje Tongchang-ri

Nove satelitske snimke: Sjeverna Koreja obnavlja postrojenje za nuklearna ispitivanja?

Satelitska snimka postrojenja za nuklearna ispitivanja (Foto: beyondparallel.csis.org)
Satelitska snimka postrojenja za nuklearna ispitivanja (Foto: beyondparallel.csis.org) Foto: beyondparallel.csis.org
Uočene su aktivnosti na postrojenju koje je u mirovanju još od kolovoza prošle godine.

Posljednje satelitske snimke pokazuju da je Sjeverna Koreja počela obnavljati dio postrojenja za nuklearna testiranja, objavili su analitičari u utorak.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije"

Najnovije aktivnosti zabilježene na postrojenju Tongchang-ri tako eventualni nastavak pregovora SAD-a i Sjeverne Koreje, koji su naprasno prekinuti prošlog tjedna tijekom summita u Vijetnamu, stavlja pod veliki upitnik.

Kako tvrde internetske stranice Centra za strateške studije Beyond Parallel i 38 North, koje prate poznate lokacije za nuklearna ispitivanja na teritoriju Sjeverne Koreje, uočene su aktivnosti na postrojenju koje je u mirovanju još od kolovoza prošle godine, piše CNN.

Postrojenje Tongchang-ri jedno je od rijetkih na teritoriju Sjeverne Koreje za koje se zna. Stranica 38 North otkrila je da je obnova poligona počela u razdoblju između 16. veljače i 2. ožujka, što znači da je sve počelo u danima prije, za vrijeme ili neposredno nakon što su sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump iznenada završili svoj drugi krug razgovora u Hanoiju 28. veljače.

CIA je satelitske snimke odbila komentirati, dok je južnokorejski zastupnik Lee Hye-hoon za CNN je u srijedu izjavio kako je Nacionalna obavještajna služba na brifingu otkrila da imaju saznanja o aktivnostima na tom postrojenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene