Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četvrti i peti

Sjeverna Koreja najavila novi nuklearni test: 'Sve je spremno!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja izvijestila je svoju ključnu saveznicu Kinu da je spremna provesti još jedan ili dva nuklearna testa ove godine, nastojeći prisiliti Washington na diplomatske pregovore s Pjongjangom, rekao je izvor upoznat s tom porukom.

Ove bi se godine mogao obaviti još jedan test, istaknuo je izvor blizak visokim vladinim izvorima i u Pekingu i u Pjongjangu. Izolirani sjevernokorejski režim izveo je treći nuklearni test, izazvavši oštre osude međunarodne zajednice i upozorenje SAD-a da se radi o prijetnji i provokaciji.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Diplomatski neuspjeh Washington tvrdi da je imao dobre pregovore s Pjongjangom u Švedskoj

'Spremni smo za 4. i 5. test'

'Sve je spremno. Četvrti i peti nuklearni test i lansiranje rakete mogli bi biti obavljeni uskoro, vjerojatno ove godine', istaknuo je izvor dodajući da će četvrti test biti puno jači od trećega čija je snaga odgovarala eksploziji deset kilotona TNT-a.

>> VIDEO Ovako su u Sjevernoj Koreji proslavili treći nuklearni pokus

Testovi će se provesti osim ako SAD ne otvori pregovore sa Sjevernom Korejom i odustane od politike kojoj je cilj promjena režima u Pjongjangu, upozorio je neimenovani izvor.

Žele mir s SAD-om

Sjeverna Koreja je također ponovno istaknula svoju davnu želju da sa SAD-om potpiše mirovni sporazum i obnovi diplomatske veze, dodao je izvor. Sjeverna Koreja je formalno još uvijek u ratu s Južnom Korejom i SAD-om, nakon što je Korejski rat okončan primirjem 1953. godine.

Preliminarne procjene govore da je ovotjedni nuklearni pokus odgovarao snazi 6-7 kilotona, iako će proći još tjedni da bi se utvrdili konačni podaci i vrsta materijala korištena u eksploziji. Nakon posljednjeg pokusa Sjeverne Koreje, trećeg od 2006., SAD i saveznici zaprijetili su novim sankcijama toj izoliranoj državi. Vijeće sigurnosti UN-a tek je pooštrilo sankcije Pjongjangu nakon lansiranje dalekometne rakete u prosincu 2012. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene