Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč upozorenjima

Sjeverna Koreja iznenada lansirala raketu i postavila satelit u orbitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja iznenada je lansirala raketu za koju je tvrdila da nosi satelit u orbitu.

Unatoč najavi kako imaju tehničkih poteškoća i kako je lansiranje odgođeno za kraj prosinca, Sjeverna Koreja lansirala je najavljenu raketu uspješno u orbitu.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

>> 'Tehnički problemi' u Sj. Koreji, raketa povučena s lansirne rampe

Američki vojni dužnosnici istaknuli su kako je nakon lansiranja rakete, u orbitu uspješno poslan njihov satelit. Niti u jednom trenutku raketa Unha-3 nije predstavljala prijetnju za sjevernoamerički prostor, istaknuli su američki vojni dužnosnici, a prenosi Guardian.

No, odmah po iznenadnom lansiranju, koje je u međunarodnoj zajednici unaprijed bilo osuđeno kao testiranje balističke rakete dugog dometa, SAD, Japan i druge zemlje osudile događaj, kao kršenje sankcija nametnutih toj zemlji.

Zapovjedništvo američke protuzračne obrane (NORAD), zabilježilo je lansiranje sa zapadne obale Sjeverne Koreje, kao i objekt koji je dosegnuo orbitu oko Zemlje.

NORAD je izvijestio kako je raketa dosegla orbitu u tri faze i po već dobro poznatoj južnoj ruti. Dijelovi rakete koji su odbačeni u prve dvije faze do postizanja orbite, pali su prvo u Žuto more, te potom istočno od obale Filipina.

Južna Koreja i Japan nisu odmah mogli potvrditi NORAD-ove informacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene