Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nadzor i budnost''

Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila

Sjeverna Koreja ispalila krstareće projektile
Sjeverna Koreja ispalila krstareće projektile Foto: Afp
Drugi put u manje od tjedan dana Sjeverna Koreja ispalila je više krstarećih projektila s istočne obale, javila je južnokorejska vojska.

Projektili su lansirani oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, a analizirale su ih južnokorejske i američke obavještajne službe, objavila je vojska ne navodeći koliko je projektila ispaljeno.

"Jačajući nadzor i budnost, naša vojska blisko surađuje sa Sjedinjenim Državama i prati dodatne znakove i aktivnosti Sjeverne Koreje", stoji u priopćenju Južne Koreje.

Najnovija lansiranja uslijedila su nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja ispalila ono što je nazvala novom strateškom krstarećom raketom nazvanom Pulhwasal-3-31, što sugerira da ima nuklearnu sposobnost.

Sjeverna Koreja pooštrava odnos prema Sjedinjenim Državama i američkim saveznicima, ali dužnosnici u Washingtonu i Seulu kažu da nisu uočili znakove da Pjongjang namjerava poduzeti neposrednu vojnu akciju.

Pročitajte i ovo Prosvjednici kod Machu Piccua Mještani prosvjeduju Turisti evakuirani iz Machu Picchua: Blokiran željeznički promet

Vlada Kim Jong Una vjerojatno će nastaviti ili čak pojačati provokativne korake, kažu dužnosnici i analitičari, nakon što je napravila korake u razvoju balističkih projektila, ojačala suradnju s Rusijom i odustala od svog desetljećima dugog cilja mirnog ponovnog ujedinjenja s Južnom Korejom.

Ranije u nedjelju sjevernokorejski državni medij KCNA osudio je niz vojnih vježbi koje su posljednjih tjedana provele američke i južnokorejske trupe, upozoravajući na nemilosrdne posljedice.

"Stvarnost da se vježbe nuklearnog rata protiv naše republike odvijaju kao lude od početka nove godine zahtijeva da budemo potpuno spremni za smrtonosni rat", stoji u objavi.

Pročitajte i ovo Ilustracija rat u Ukrajini Rusija dronovima i raketama napala ključnu infrastrukturu u Ukrajini

Sjeverna Koreja u rujnu 2021. izvela je prvi test krstarećeg projektila kojim može izvesti nuklearni napad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene