443612
443612
443612
443612
443612

Sirijska vojska u potpunosti opkolila pobunjeničke četvrti Alepa

Četvrti Alepa koje su u rukama pobunjenika sada je u potpunosti opkolila sirijska vojska i preuzela kontrolu nad posljednjom cestom koja do njih vodi, naveo je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

 
 
 
 
Alep (Foto: AFP)
Alep (Foto: AFP)

"Borci režima su sad na cesti Castello", rekao je Rami Abdel Rahmane, direktor SOHR-a i dodao da su četvrti istoka u potpunosti opkoljene.

Sedmog srpnja prorežimske snage su uspjele prekinuti prolaz tom cestom sjeverozapadno do Alepa, koja je bila posljednji prolaz za ljude i robu prema tim četvrtima. Te snage su zauzele položaje na manje od 500 metara od ceste i mogu pucati na sve osobe i vozila koja se njome kreću. Jedan pobunjenički borac je u nedjelju potvrdio za agenciju France presse da je Alep sada potpuno opkoljen.

Oko 200.000 osoba živi u tim četvrtima, procjenjuje se. Njima posljednjih dana nedostaje hrane i u slučaju produžene opsade prijeti im humanitarna katastrofa.

Drugi grad po veličini u Siriji je od 2012. podijeljen na četvrti koje su u rukama režima na zapadu i četvrti pod kontrolom pobunjeničkih skupina na istoku. Pobuna protiv režima u Siriji, koja je počela 2011., pretvorila se u razorni rat u koji su uključeni brojni lokalni, regionalni i međunarodni sudionici. U sukobu je poginulo više od 280.000 ljudi, a milijuni su raseljeni i izbjegli. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se