Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeni zapadni novinari

Sirija: Ubijeno još 100 civila, Crveni križ traži prekid vatre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pema posljednjim informacijama sirijske su snage ubile dvoje novinara. Američka novinarka i francuski fotograf stradali su u bombardiranju media centra u Homsu.

Dvoje zapadnih novinara ubijeno je u snagama sigurnosti opkoljenom sirijskom gradu Homsu u srijedu kada su granate pale na kuću u kojoj su odsjeli, javljaju strani mediji pozivajući se na izjave očevidaca. Nove žrtve sve oštrijeg i dugotrajnog sukoba u Siriji su američka novinarka Marie Colvin koja je radila za britanski Sunday Times i francuski fotograf Remi Ochlik.

Očevici tvrde da su granate pogodile kuću u Homsu u kojoj su novinari odsjeli, a kada su oni pokušali pobjeći iz kuće na njih je otvorena vatra. Marie Colvin i Remi Ochlik bili su veterani u pokrivanju ratova diljem svijeta. Marie Colvin dobila je za svoj rad brojna priznanja, među ostalim i nagradu britanskog tiska za najboljeg stranog dopisnika za pokrivanje rata na području bivše Jugoslavije. Tijekom dugogodišnje karijere obišla je većinu ratnih zona, a prošle je godine dobila i nagradu 'Hrabrost u novinarstvu' za tekstove iz ratnih područja Kosova i Čečenije.

Marie Colvin bila je neustrašiva novinarka koja je izgubila oko dok je pokrivala ratne sukobe na Šri Lanki 2001. godine. U javnosti se uvijek nakon tog napada pojavljivala s crnim povezom preko oka.

Remi Ochlik (1983.) bio je proslavljeni ratni fotograf, koji je karijeru započeo 2004. kada je pratio nerede na Haitiju. Za svoje prve fotografije s Haitija dobio je prestižne nagrade. Godine 2005. osnovao je svoju fotografsku agenciju, a fotografirao je rat u Kongu (2008.), epidemiju kolere i predsjedničke izbore na Haitiju (2010.), egipatsku i tunisku revoluciju, kao i ustanak i rat u Libiji. Njegove fotografije objavljivane su u brojnim uglednim listovima poput Le Mondea, VSD-a, Paris Matcha, Time Magazinea i The Wall Street Journal.

Sukob u Siriji posebno je opasan za novinare koji pokušavaju pratiti događaje, a većina stranih novinara bila je prisiljena napustiti zemlju. Mnogi od njih, u Siriju dolaze ilegalno, poput reportera New York Timesa, dvostrukog dobitnika Pulitzera Anythonyja Shaida,

Pročitajte i ovo Rafah Pregovori u Kairu Na vidiku prekid vatre u Gazi? Hamas je spreman za razgovor, čeka se odgovor Izraela Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

koji je prošli tjedan preminuo od napada astme pokušavajući doći do ustaničke strane

Sirijske snage ubile su u utorak više od 100 osoba u napadu na sela i grad Homs, objavili su aktivisti, a Crveni križ je pozvao na prekid vatre kako bi mogao pružiti pomoć civilima. Washington, koji se priprema za sastanak 'Prijatelja Sirije' na kojem će biti zapadne i arapske zemlje što se protive sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, nije želio isključiti mogućnost da pobunjenike opskrbi oružjem kojim bi svrgnuli dugogodišnjeg predsjednika.

>> Rusija prodaje više oružja Siriji unatoč pritisku

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da traži kandidata za humanitarnog koordinatora za Siriju čija bi uloga mogla biti i traženje političkog rješenja krize.

Sirijske snage sigurnosti ubile su najmanje 100 osoba u napadu na Homs te sela i gradove u okrugu Idlib uz granicu s Turskom, objavili su aktivisti.

Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je kako je od Asadove vojske i pobunjenika zatražio da svakoga dana na dva sata prekinu vatru kako bi pomoć stigla civilima u nemirnim područjima, uključujući Homs. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene