Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isupunjenje misije

Sirija: EU poziva VS da podrži Brahimija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija pozvala je članove Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da novom međunarodnom posredniku za Siriju Lakhdaru Brahimiju pruže podršku koju traži za ispunjenje svoje misije.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton je telefonirala u utorak Brahimiju i razgovarali su o hitnom zaustavljanju nasilja u zemlji, prema priopćenju njezina glasnogovornika objavljenog u srijedu.

Uska koordinacija i jedinstvena diplomatska akcija međunarodne zajednice su nužni za uspjeh posrednika, dodao je. Brahimi je u utorak izrazio žaljenje zbog "zapanjujućeg" broja žrtava u zemlji, i tražio podršku međunarodne zajednice njegovoj misiji. Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava više od 26.000 ljudi je poginulo od početka pobune.

>> Turski premijer: Sirija je teroristička država

Potvrdivši punu podršku EU Brahimijevoj misiji punoj izaziva, Ashton mu je jamčila da može računati s pomoći EU u traženju mirnog političkog rješenja krize. Ona je naglasila da je humanitarna situacija prioritet EU.

Više od 100.000 Sirijaca je izbjeglo u kolovozu u susjedne zemlje prema podacima Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice. Ukupno je oko 235.000 Sirijaca izbjeglo iz zemlje, a 1,2 milijun unutar zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Plenković i Zelenski Podrška Ukrajini Plenković: "Ukrajinci se bore za sigurnost cijele Europe, njihov slom povećao bi ruske apetite"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene