Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završni dokument

Sinoda završila bez konsenzusa o razvedenima i homoseksualcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu je usvojen završni dokument sinode o obitelji koju je sazvao papa Franjo.

Biskupska sinoda o obitelji koju je sazvao papa Franjo u subotu je usvojila završni dokument, ali bez konsenzusa o stajalištu Crkve prema razvedenima i homoseksualcima, priopćio je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

Pročitajte i ovo Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem

Izvješće pod nazivom "relatio synodi" navodi cijeli inventar raznih problema s kojima se susreće katolička obitelj na pet kontinenata, među kojima su i prihvat u okrilje Crkve izvanbračnih zajednica, homoseksualaca i razvedenih, u sklopu procesa otvaranja kojeg zagovara Papa, ali koji nailazi na otpor konzervativne struje.

U glasovanju o svakom od 62 paragrafa sudjelovalo je 183 biskupa i kardinala, a za usvajanje svakog pojedinog paragrafa potrebna je bila dvotrećinska većina. Tu potporu nisu dobile točke koje su se odnosile na pristup sakramentima razvedenih koji su se ponovo vjenčali, odnosno prihvaćanje homoseksualaca.

Poruka iz Vatikana: Krist je želio da njegova kuća bude s uvijek otvorenim vratima za svakoga

"O tim pitanjima nije na sinodi bilo konsenzusa. No to ne znači da su te točke potpuno odbačene", izjavio je glasnogovornik.

U odnosu na nacrt dokumenta objavljen u ponedjeljak, koji jezbog svoje otvorenosti bio pozdravljen, ali iz istog razloga i kritiziran, biskupi i kardinali su raspravljali o 470 amandmana.

Dva paragrafa završnog teksta koja nisu dobila dvotrećinsku većinu odnose se na osobe u statusu razvedenih pa ponovo vjenčanih koji pokazuju podjelu između sudionika sinode koji žele zadržati "postojeću disciplinu" i onih koji zagovaraju ograničeni pristup sakramentima za te osobe. Treći paragraf govori o "pastoralnoj brizi" za homoseksualce. U njemu piše da "te žene i muškarce treba prihvatiti s poštivanjem i obzirnošću" te da "ne smiju biti žrtve nikakve diskriminacije". No, u završnom se dokumentu ističe da "nema nikakvog temelja za usporedbu homoseksualnih zajednica s Božjim planom za brak i obitelj", tj. heteroseksualnim brakom.

Kardinal Christoph Schoenborn, nadbiskup Beča, pred novinarima je rezimirao promjene do kojih je došlo u posljednjih šest dana, ocijenivši da je "završni dokument suzdržaniji" u odnosu na prijedlog završne poruke od ponedjeljka. Posebice se to odnosi na pitanje istospolnih parova kojemu su se najviše protivili biskupi "iz zemalja s različitim kulturama", prvenstveno Afrike.

Evo što hrvatski svećenik kaže o raspravama koje se odvijaju unutar Crkve

"Ne treba zaboraviti da biskupi dolaze iz kulturno vrlo različitih zajednica, gdje su druge vjere, recimo islam, prevladavajuće i gdje je to vrlo osjetljiva tema", rekao je Schoenborn. No, istaknuo je, "u završnom dokumentu jasno stoji da ne smije biti nikakve diskriminacije homoseksualaca: to je poruka upućena zemljama u kojima postoji prijetnja smrtne kazne za homoseksualce".

Stručnjak za Vatikan Iacopo Scaramuzzi je uoči usvajanja završnog dokumenta kazao da "neki strahuju da bi otvaranje Crkve (prema onima koji žive izvan propisa) moglo urušiti zgradu katoličke doktrine, a s druge strane mogli bi se razočarati oni koji očekuju prevelike novosti".

Papa je 14. rujna u Rimu vjenčao dvadeset parova među kojima je nekoliko njih već živjelo u izvanbračnoj zajednici. Time je odaslao jasnu poruku da želi otvaranje Crkve prema vjernicima u takvu statusu i da je spreman prihvatiti katolike koji ne slijede sve doktrine. Kad su ga prošle godine upitali za moguće promjene u tretmanu razvedenih, Franjo je rekao da je "vrijeme za milosrđe".

Biskupi su u završnom dokumentu uputili i apel institucijama da promiču pravâ obitelji jer je "bračna ljubav, jedinstvena i nerazrješiva, koja ustraje unatoč brojnim teškoćama, jedno od najljepših čuda"

Među ostalim izazovima za Katoličku Crkvu, u poruci je spomenut invaliditet djece, bolestî, starost, preminuće drage osobe, financijske teškoće prouzročene izopačenim sustavima i obožavanjem novca koje ponižava dostojanstvo osobe.

U tekstu završnog dokumenta govori se i o nezaposlenim roditeljima koji ne mogu osigurati najosnovnije potrebe obitelji te o mladima koji mogu postati žrtve droge i kriminala. "Sjene se nadvijaju i nad siromašnim obiteljima, izbjeglima, progonjenima zbog vjere, pogođenima ratom i okrutnim tlačenjem, nad ženama žrtvama nasilja i trgovine ljudima, nad djecom žrtvama zlostavljanja, čak i od strane onih koji su ih trebali štititi", piše u završnoj poruci izvanredne sinode o obitelji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene